Mrkněte se do obchodu. Dnes běžná cena zavařených okurek přesahuje i 80 Kč za sklenici. A to ještě vůbec nevíte, jak chutnají. Tyhle vám chutnat rozhodně budou!
U okurek platí, že má každá rodina svůj vlastní recept. Někdo přidává křen, jiný hořčičná semínka, česnek nebo vinný list. Tradiční chuť je to, co milujeme a na co jsme zvyklí. A u zavařování okurek to platí dvojnásob. Doma si je můžeme udělat takové, jaké máme rádi. A co kdyby jste zkusili ty podle našeho receptu z Bzence? Z oblasti, kde má zavařování a nakládání tu největší tradici. Tak pojďme na to, připravíme si pravé bzenecké okurky!
Na 7 sklenic o objemu 0,7 l potřebujete:
- 5 kg okurek – můžete použít všechny velikosti, jen je potřeba je naskládat natěsno
Na lák:
- 1 a 1/2 litru vody
- 1/2 litru Bzeneckého lihového octa
- 70 g soli
- 200 g cukru
- 1 hřebíček
- 2 nová koření
- 3-5 pepřů celých
- kousek bobkového listu
- kousek kopru
- čerstvý kopr
- 3 velké mrkve
- 3 velké cibule
TIP:
Okurky nakladačky se snažte posbírat před deštěm. Po dešti se hůře čistí a příprava vyžaduje mnohem více času. Pokud si je pěstujete sami, uchovejte posbírané okurky v lednici, vydrží v ní i týden a vy poté můžete zavařovat větší množství sklenic najednou. Okurky totiž dozrávají rychle, je potřeba sbírat každý druhý den a zavařovat po třech sklenicích se nikomu nechce.
Příprava:
- Suroviny na nálev svaříme a necháme vychladnout. Lák si klidně připravíme najednou a využíváme na zavařování postupně. Vydrží stejně jako okurky v lednici i týden.
TIP:
Doporučujeme ocet z Bzence či Znojma z oblastí s největší tradicí zavařování u nás. Svým složením a výrobním postupem je prostě jedinečný, a v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Ten Bzenecký jako jediný na trhu obsahuje karamel a voňavý estragon, který dodá okurkům specifickou chuť, na kterou jsme zvyklí.
- Okurky naskládáme co nejtěsněji na sebe a zalijeme lákem.
- Sterilujeme 20 minut při 80°C v zavařovacím hrnci. V troubě na 170°C po dobu 60 minut a ještě pak 30 minut ve vypnuté troubě necháme.
TIP:
Připravte si sklenice den předem. Při zavařování nejvíce času zabere příprava. Nejrychlejší způsob je umýt sklenice v myčce. Pokud ji nemáte, vždy použijte novou houbičku. Sklenice pečlivě omyjte v horké vodě s kapkou saponátu, zejména věnujte péči závitům, kde často zůstávají zbytky marmelád, čalamád apod. Omyté sklenice ještě opláchněte v čisté vodě a nechejte volně uschnout na čisté utěrce. Pokud chcete mít opravdu jistotu, můžete ještě omyté sklenice vysterilizovat v troubě. Nikdy neberte sklenice za závit, ale vždy za tělo sklenice. Můžete na závit prsty zanést bakterie.