Dýňový koláč
Také milujete podzimní náladu? Vůně skořice, barevné listí všude kolem, křupavé vlašské ořechy a vynikající dýňové aroma mají něco do sebe. Vytvořte si příjemnou podzimní atmosféru i u vás doma. Upečte si lahodný dýňový koláč.
Variací na tento koláč je nespočet a jsou oblíbené hlavně v USA. Tento recept si ale připravíme z českých surovin. Dýním se u nás dobře daří a v posledních letech jsou velmi oblíbené.
Potřebujete:
- 1, 5 hrnku hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévkovou lžíci Bzeneckého jablečného octa
- 1/2 hrnku másla na malé kostičky (113g)
- 4 – 6 lžic ledové vody
- špetku soli
Na náplň:
- 1 měkký tučný tvaroh (vanička nebo pevnější v obalu (250 g)
- 450 g dýně Hokaido
- 1/2 hrnku krupicového cukru (100 g)
- špetku soli
- 1 vejce a 2 žloutky
- 1 hrnek smetany (31%) (200 ml)
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla (56 g)
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 1/2 čajovou lžičku mleté skořice
- 1 čajovou lžičku perníkového koření
Příprava:
- V míse smícháme všechny ingredience (kromě vody) a propracujeme v hrudkové těsto. Ještě než je plně propracované, přidáme lžíce studené vody (asi 4-6 lžic). Těsto vyhněteme do kuličky, a v malé misce necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
- Mezitím si připravíme dýňové pyré. Hokkaido omyjeme, odkrojíme kousek, který zbavíme semínek (není potřeba loupat). Zvážíme a potřebné množství nakrájíme na malé kousky. Ve větším hrnci si dáme vařit vodu, a v sítku nad parou krájenou dýni povaříme do změknutí (asi 20-30 minut). Uvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
- V robotu smícháme tvaroh s cukrem a společně vyšleháme. Přilijeme smetanu, pyré a všechny ostatní ingredience. Robot necháme vyšlehat tekutou náplň.
- Ztuhlé těsto vytáhneme z lednice, vyválíme do velikosti formy na koláč. Formu vymažeme máslem, položíme na ni těsto a mačkáním rozmístíme rovnoměrně do všech stran formy. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Na předpečené těsto následně vlijeme náplň a pečeme znovu na 180 stupňů asi 45 minut a na dalších 20 minut teplotu snížíme na 150 stupňů.
- Koláč necháme vychladnout a před krájením ideálně ještě necháme alespoň půl hodiny v lednici.
Dobrou chuť!