Jablka s křenem

26. 9. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jablka s křenem

Spojení chutí jablek a křenu patří od pradávna do české kuchyně a znaly ho už naše babičky. Tuto vynikající směs připravíte velmi jednoduše a skvěle doladí například zabijačku nebo uzené maso.

Potřebujete:

  • 6-8 jablek (mohou být větší i menší)
  • 100 g čerstvého křenu (pokud chceme, aby s na této dobrotě pochutnaly i děti, dáme křenu méně)
  • 50 ml Bzeneckého jablečného octa
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • čerstvá mletá sůl

Příprava:

  1. Jablka omyjeme, rozkrojíme, vykrojíme jadřince a nastrouháme na hrubším struhadle (nebo v robotu). Křen očistíme, oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Křen a jablka smícháme v míse, osolíme a přidáme cukr. Množství cukru uzpůsobíme tomu, jak jsou jablka sladká.
  3. Směs zakápneme jablečným octem a důkladně promícháme a zároveň trošku mačkáme, aby jablka pustila šťávu.
  4. Hotová jablka s křenem můžeme hned podávat nebo skladovat v čistých sklenicích v lednici.

TIP: Pokud si chcete jablka s křenem připravit do zásoby, vynásobte množství ingrediencí a skleničky si klasicky zavařte.