Jablkové chutney

21. 7. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jablkové chutney

Chutney je skvělý způsob, jak využít jablíčka, která se nehodí k uskladnění, jsou natlouklá nebo propíchlá od větve. Jablka jsou zároveň surovinou, která jsou po celý rok přibližně stejně drahá, takže se příprava chutney neomezuje jen na letní sezonu. Tento recept je opravdu snadný a to i pro ty, kteří nemají se zavařováním žádné zkušenosti. Chutney se totiž ani nemusí zavařovat, ale jen se plní horké do sklenic podobně jako třeba marmelády.

Tato delikatesa se výborně hodí k variaci sýrů, pečenému masu, grilovanému koleni nebo kvalitní klobáse. Zároveň je to zajímavá alternativa k tradičnímu křenu nebo hořčici. Může to být také zajímavý nápad na jedlý dárek pro vaše přátele.

Na 15 malých sklenic o objemu 0,2 l potřebujete:

  • 2 kg jablek
  • 3 velká cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 350 ml Bzeneckého kvasného lihového octa 
  • 350 g cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kari
  • 1/2 lžičky chilli můžeme vynechat nebo naopak přidat víc, záleží na chuti

TIP:

Jablkové chutney můžete vyzkoušet i s jablečným octem, bude mít zase o něco jemnější a ovocnější chuť.

Příprava:

  1. Jablka očistíme a spolu s cibulí a česnekem nakrájíme na kousky. Je jedno, jak velké kusy to budou, protože nakonec budeme stejně vše mixovat. Pokud je slupka jablek jemná a hezká, není potřeba je ani loupat.
  2. Vše dáme do kastrolu a podusíme. Přidáme ocet, který zde funguje jako konzervant, díky němu se už nemusí zavařovat, ale stačí jen naplnit horké chutney do sklenic. Dále přidáme také cukr, koření a povaříme ještě asi 10 minut.

TIP:

Doporučujeme chutney připravovat do menších skleniček, které sníte během jedné grilovačky maximálně dvou.

3. Směs rozmixujeme najemno a horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme. Díky kvalitnímu octu není nutné sterilovat. Pokud ale      chcete, pak 80°C asi 10 minut.

TIP:

Je důležité dbát na čistotu sklenic a vyváření víček. Ideální je omýt je v myčce nebo ve dřezu novou houbičkou a dobře vypláchnout. Víčka vyvařit podobně jako dudlíky a lahve pro miminka.