Způsobů, jak připravit vynikající žebra je několik. Můžete je grilovat, péct, nebo dokonce předvařit. Klíčem k úspěchu je však vždy kvalitní marináda a dlouhé pečení.
Nejlepšími přílohami jsou podle nás salát coleslaw a domácí chléb. Na obé najdete recepty na našem blogu. Tak jdeme na to!
Potřebujete:
- 1,5-2 kg masitých vepřových žeber (váha je i s kostí)
Na marinádu:
- 1 lžíci Bzeneckého jablečného octa
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sojové omáčky
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 2 lžičky mořské soli
- 1 lžičku chilli vloček (množství se odvíjí od síly a vaší chuti)
- mletý pepř
Příprava:
- Nejdříve si připravíme marinádu. Jako první v míse smícháme všechny tekuté ingredience a teprve potom do nich přidáváme ty sypké. Vše spolu pořádně promícháme. Dáváme si pozor na chilli vločky, přidáváme je vždy postupně, vždy nejdříve vyzkoušíme, jak moc jsou pálivé.
- Následuje příprava masa. Ostrým nožem opatrně odřízneme sádlo i tenkou blánu a důkladně žebra vykoupeme v marinádě (nejlépe je v ní i zavakuujeme). Pokud vakuovačku nemáte, poslouží i uzavíratelná mísa, ve které je necháme 12-18 hodin v lednici marinovat.
Žebra lze připravovat dvěma způsoby, péct v troubě nebo grilovat.
- Pokud se rozhodneme pro troubu, naložená žebra pečeme v hlubším plechu lehce podlité vodou a přikryté alobalem (případně poklopem od plechu) na 180 °C asi 70-90 minut podle tloušťky žeber.
- Po této době odstraníme poklop nebo alobal, žebra podlijeme výpekem a zapneme funkci gril. Grilujeme ještě asi 10-15 minut a průběžně podléváme.
- Po vytažení z trouby necháme žebra ještě asi 5 minut odpočinout a tepve pak je porcujeme.
Pokud se rozhodneme žebra grilovat.
- Namarinovaná žebra zabalíme do alobalu a položíme na rozpálený gril (ne na přímý oheň), na kterém takto pečeme asi 90-110 minut. Během toho je alespoň dvakrát otočíme, poté rozbalíme a zjistíme, zda už jsou měkká. Jestliže ano, už je necháme jen 5-10 minut dopéct tak, aby chytila krásnou barvu.
- Jestli chceme mít žebra rychle hotová, můžeme je i předvařit. Očištěná žebra vaříme 40 minut ve vodě. Po vychladnutí marinujeme a necháme odpočívat 2 hodiny, teprve poté grilujeme.
Dobrou chuť!