Toto je recept na vynikající červenou řepu, která nemá se školní jídelnou nic společného. Červená řepa je jednou z plodin, která se rozhodně vyplatí zavařit i přesto, že si ji sami nevypěstujete. V obchodech ji najdete celoročně stále za zhruba stejně nízkou cenu, a tak si ji můžete zavařit klidně i mimo zahrádkářskou sezónu.
Na 12 sklenic o objemu 0,3l potřebujete:
- ½ čerstvého křenu
- 1,5 l vody
- 400 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
- 100 g cukru
- 50 g soli
- 1 lžičku kmínu
TIP:
Jak při zavařování ušetřit čas? Rozfázujte si jednotlivé kroky a jděte na přípravu postupně. Jeden den si vyčistěte sklenice a víčka, druhý den předvařte řepu s lákem, a zavařte až třetí den.
Příprava:
- Řepu si nejdříve předvaříme v celku a necháme vychladnout. Je potřeba vybírat přibližně stejně velké kusy, aby se vařila stejně dlouho (asi 45 minut). Po uvaření ji necháme vychladnout, klidně si ji takhle můžeme připravit už den předem a nechat v lednici.
- Následně si ve větším hrnci připravíme lák. Do vody nalijeme 8% Bzenecký lihový ocet, přidáme cukr, sůl a kmín (ten klidně můžeme vynechat). Není potřeba, aby se lák vařil, stačí, když se v něm rozpustí krystalky cukru a soli.
TIP:
Rozhodně nepodceňujte kvalitu použitého octa v nálevu. Právě on totiž zavařenině dodá tu správnou chuť a vůni. Jako jediný také obsahuje karamel a voňavou bylinku estragon. Nenechte si zkazit celou várku zavařenin jen kvůli troše levného octa.
- Uvařenou řepu oloupeme, jde to snadno, je ale dobré si vzít rukavice, protože opravdu hodně barví. Nakrájíme na kostky a vkládáme do sklenic asi 2 cm pod okraj. Do každé sklenice dáme také 2 kousky křenu velké asi jako malíček. Zalijeme lákem, je celkem jedno jestli je teplý nebo studený. Naplněné sklenice zavíčkujeme a zavaříme 20 minut na 80°C.
TIP:
Velkou výhodou zavařování je, že přesně víte, co jste do zavařeniny dali, jak jste zeleninu pěstovali, čím ji hnojili. Můžete tedy ovlivnit nejen její chuť, ale i složení. Vyhnete se alergenům a cukru a soli dáte tolik, kolik chcete, klidně vůbec. Divili byste se, kolik sladidel najdete v kupovaných výrobcích. Bzenecký ocet v pokrmech částečně nahrazuje i sůl, proto se pak nemusí už tolik solit.