Léto s sebou konečně přináší i čerstvé suroviny včetně bylinek. Využijete je opravdu do mnoha jídel, ale jejich chuť a vůně nejlépe vynikne především v různých marinádách. Marinování se neomezuje pouze na maso, sýry a zeleninu, ale třeba i luštěniny. Naše marinované fazole můžete využít hlavně v letních dnech jako chuťovku na pečený chleba nebo jako lehkou vegetariánskou večeři, když nemáte čas připravovat nic složitého.
Kromě bylinek se marináda neobejde bez Bzeneckého octa na saláty s chutí bylinek, který chuť fazolí příjemně doladí. Hotové marinované fazole vydrží v uzavíratelné nádobě v lednici 3-5 dní. Garantujeme Vám, že tak dlouho v lednici ale rozhodně nevydrží, protože jsou tak dobré, že je hned sníte.
Na 1 várku potřebujete:
- 2 hrnky vařených máslových fazolí
- 1 menší červenou cibuli
- 1 stroužek česneku
- hrst hladkolisté petržele
- snítku rozmarýnu
- lžičku paprikových vloček nebo chilli
- nastrouhanou kůru z půlky citronu
- 1 dcl oleje
- 0,5 dcl Bzeneckého octa – speciál na saláty s chutí bylinek
- sůl a pepř
Příprava:
- Červenou cibuli nakrájíme na malé kostičky. Česnek, rozmarýn a petržel nasekáme najemno.
- Bylinky spolu s cibulí a česnekem dáme do mísy, přidáme k nim paprikové vločky, citronovou kůru a zalijeme olejem a octem.
- Směs lehce prošleháme, přidáme pepř a sůl. Soli klidně dáme více, protože fazole ji do sebe trošku natáhnou. Nakonec vmícháme fazole a necháme uležet minimálně hodinu, nejlépe ale přes noc.
- Podáváme na opečeném chlebu posypaném parmazánem.
Dobrou chuť