Máte rádi pálivá jídla a urodila se vám letos spousta chilli papriček? To by se vám mohl hodit náš recept. Chilli džem je vynikající sám o sobě, skvěle chutná ale i v kombinaci s masem nebo mořskými plody.
Tip šéfkuchaře Honzy: Když do džemu přidáte i trochu jogurtu, získáte parádní pikantní dip.
Potřebujete:
(na cca 300 g džemu)
- 80 g dlouhých červených chilli papriček (6 ks)
- 400 g červené papriky (3 ks)
- 100 g třtinového cukru
- 100 g rozinek
- 200 g šalotky
- 200 g Bzeneckého bílého vinného octa
- 2 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce oleje
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- ½ lžičky strouhaného česneku
- ½ lžičky soli
Příprava:
- Chilli si nakrájíme nahrubo, z paprik odstraníme středy a očistíme je od semínek. Pečeme na oleji společně s nahrubo nakrájenou šalotkou, dokud vše nezačne chytat barvu.
- Osolíme, přidáme hnědý cukr, zázvor i česnek. Vše necháme zkaramelizovat. Trvá to jen pár minut, dokud směs není kompletně hnědá.
- Do směsi přidáme ocet a nasypeme rozinky. Ocet necháme vyvařit asi 1 minutu a potom přiklopíme pokličkou. Vaříme pomalu asi 20 minut, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina. Potřebujeme hustou směs.
- Na závěr vše rozmixujeme do hladka, ať už v mixéru nebo tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Přepasírujeme a dochutíme. Hodně záleží na stupni pálivosti vašich papriček, s tím je potřeba počítat.
- Skladujeme nejlépe v malých skleničkách v lednici. Můžete ho nakonec i zavařit, potom vám chilli džem vydrží klidně i rok. Můžete ho tedy použít třeba i jako jedlý vánoční dárek.
Dobrou chuť!