Chilli džem

4. 1. 2023
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Chilli džem

Máte rádi pálivá jídla a urodila se vám letos spousta chilli papriček? To by se vám mohl hodit náš recept. Chilli džem je vynikající sám o sobě, skvěle chutná ale i v kombinaci s masem nebo mořskými plody.

Tip šéfkuchaře Honzy: Když do džemu přidáte i trochu jogurtu, získáte parádní pikantní dip.

Potřebujete:

(na cca 300 g džemu)

  • 80 g dlouhých červených chilli papriček (6 ks)
  • 400 g červené papriky (3 ks)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek
  • 200 g šalotky
  • 200 g Bzeneckého bílého vinného octa
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • ½ lžičky strouhaného česneku
  • ½ lžičky soli

Příprava:

  1. Chilli si nakrájíme nahrubo, z paprik odstraníme středy a očistíme je od semínek. Pečeme na oleji společně s nahrubo nakrájenou šalotkou, dokud vše nezačne chytat barvu.
  2. Osolíme, přidáme hnědý cukr, zázvor i česnek. Vše necháme zkaramelizovat. Trvá to jen pár minut, dokud směs není kompletně hnědá.
  3. Do směsi přidáme ocet a nasypeme rozinky. Ocet necháme vyvařit asi 1 minutu a potom přiklopíme pokličkou. Vaříme pomalu asi 20 minut, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina. Potřebujeme hustou směs.
  4. Na závěr vše rozmixujeme do hladka, ať už v mixéru nebo tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Přepasírujeme a dochutíme. Hodně záleží na stupni pálivosti vašich papriček, s tím je potřeba počítat.
  5. Skladujeme nejlépe v malých skleničkách v lednici. Můžete ho nakonec i zavařit, potom vám chilli džem vydrží klidně i rok. Můžete ho tedy použít třeba i jako jedlý vánoční dárek.

Dobrou chuť!