Jablko tvoří základ české kuchyně, a to ať už při vaření, tak i pečení. My jsme se tentokrát rozhodli zpracovat ho jako chutney, to se vždycky hodí mít po ruce v lednici, třeba když přijde nečekaná návštěva. Skvělé je v kombinaci se sýry, pečeným masem nebo třeba játrovou paštikou.
Pokud máte opravdu velkou úrodu jablek, a rádi darujete právě dobré jídlo, můžete ho zavařit a využít jako jedlý dárek. Bzenecký ocet chutney spolehlivě zakonzervuje a v lednici vám vydrží i déle než rok.
Na velkou sklenici potřebujete:
- 650 g oloupaných jablek nakrájených na 1 cm kousky
- 200 g Bzeneckého bílého vinného octa
- 200 g cibule
- 150 g cukru krystal
- 50 g sušených rozinek
- 3 ks hřebíčku
- ½ lžičky hořčičného semínka
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mleté skořice
Příprava:
- Vše kromě jablek smícháme a svaříme na lehký karamel.
- Přidáme nakrájená jablka a pozvolna vaříme asi 2 hodiny. Směs často mícháme a pokud je příliš suchá a připaluje se, přilijeme trochu vody. Jde o to, abychom vytvořili směs, která se bude konzistencí podobat marmeládě. Roli hraje druh jablek nebo další okolnosti (jako například typ sporáku), proto je potřeba se řídit vlastní intuicí.
- Když máme dovařeno, směs naplníme do čistých sklenic a zavaříme na 80 stupňů asi 20 minut.
Dobrou chuť!