Vinné (octové) cukroví

12. 12. 2022
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Vinné (octové) cukroví

Z náhody a přehmatu občas mohou vzniknout úžasné recepty. Když do vinného cukroví místo vína použijete vinný ocet, rozhodně to nebude přešlap, ba naopak! Použít ale nemusíte jen vinný ocet, ale třeba i jablečný. Můžete si zkrátka vybrat podle stavu zásob octa ve vaší domácnosti. S jablečným octem má cukroví výraznější chuť, ale nemusíte mít strach. Po obalení v cukru není chuť rozhodně kyselá.

Potřebujete:

Příprava:

  1. V míse smícháme mouku, ocet a máslo pokrájené na malé kousky. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
  2. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary. Cukroví se neroztahuje do stran, ale nafukuje směrem nahoru. Velké rozestupy na plechu tedy nejsou potřeba.
  3. Vykrájené cukroví pečeme na 160°C 10-12 minut.
  4. Hotové cukroví posypeme moučkovým cukrem nebo v cukru obalíme. Podle toho, jak to máte rádi. My rádi cukrujeme na plechu hned 2x. Poprvé, když je cukroví ještě horké, a podruhé, když už vychladne, aby se cukr na povrchu hezky držel. Pokud nechcete mít spoustu cukru na plechu, naskládejte jednotlivé kousky co nejblíže k sobě. Ale opatrně! Tohle cukroví je opravdu hodně křehké. 😊

Dobrou chuť!