K Vánocům neodmyslitelně patří dobré jídlo. Nemusí to ale znamenat jen štědrovečerní tabuli, ale třeba také jedlé dárky. Právě teď je na jejich přípravu nejvhodnější čas. Přinášíme vám inspiraci hned na tři ochucené octy, které můžete využít na dochucení salátů, marinád a spoustu dalších pokrmů.
Na jejich přípravu budete potřebovat především kvalitní ocet. Ten náš Bzenecký skvěle natáhne chuť a vůni všech přidaných ingrediencí, jako jsou třeba bylinky. Ochucenými octy potěšíte nejednoho milovníka vaření a dobrého jídla.
Středomořský ocet
Potřebujete:
- snítku čerstvého rozmarýnu
- kůru z poloviny citronu (jen žlutá část)
- lžičku barevného pepře
- 200 ml Bzeneckého bílého vinného octa
Příprava:
- Do čisté lahvičky vložíme snítku rozmarýnu, přidáme citronovou kůru a pepř.
- To vše zalijeme po okraj bílým vinným octem, sklenici uzavřeme a necháme uležet v temnu.
Jahodový ocet
Potřebujete:
- hrst jahod (mohou být i mražené)
- 200 ml Bzeneckého bílého vinného octa
Příprava:
- Jahody rozmačkáme vidličkou na jemnou kaši, kterou přes plátýnko přepasírujeme.
- Šťávu z jahod nalijeme do sklenice a zbytek dolijeme octem. Zavřeme víčkem a necháme uležet v temnu.
Ocet v asijském stylu
Potřebujete:
- stvol citronové trávy
- 3-4 plátky zázvoru
- kůru z poloviny limetky (pouze zelená část)
- chilli papričku
- 200 ml Bzeneckého bílého vinného octa
Příprava:
- Citronovou trávu nakrájíme na špalíky a spolu se zázvorem, limetkovou kůrou a chilli vložíme do sklenice.
- Sklenici zalijeme octem, uzavřeme a necháme macerovat v temnu.