Omáčka Cumberland je sladkokyselá studená omáčka, která se nejčastěji podává k různým druhům paštik, terin nebo vánoční pečené šunce. Velmi chutná je ale i v kombinaci se sýry. Játrová terina připravená na způsob pečené paštiky, tvoří společně s omáčkou Cumberland dokonalý sváteční pokrm, hodný i vánočního stolu.
Terinu můžete péct jak v běžné obdélníkové chlebíčkové formě, ale klidně také v jakékoliv jiné, hlubší zapékací nádobě.
Na omáčku potřebujete:
- 1 hrst červeného rybízu (můžete použít jak čerstvý, mražený tak i ve formě marmelády)
- 1 velká hrst brusinek (mohou být čerstvé, mražené ale i nakládané)
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
- 25 ml portského nebo červeného vína
- Bzenecký ocet Balsamico di Modena (2-3 lžičky, podle chuti)
- 2 lžíce kečupu neb jiného rajčatového protlaku
- 1 lžička hořčice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- třtinový cukr podle chuti
Na terinu potřebujete:
- 250 g bůčku
- 250 g kuřecích jater
- 50 g slaniny
- 150-200 g plátkové slaniny na obalení
- 200 ml smetany (min. 30%)
- 1 cibule
- 1 česnek
- 1 větší vejce
- čerstvý nebo sušený tymián
- sůl a pepř
Příprava:
Omáčka Cumberland
- Z pomeranče vymačkáme šťávu a škrabkou oškrábeme kúru. Dáváme pozor, abychom neškrábali bílou část, ta je hořká. Kůru nakrájíme na malé kousky. Všechny ingredience dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Pozvolna povaříme, ochutíme balsamicem a špetkou zázvoru (obojího podle chuti).
- Pokud máme omáčkou dobře rozvařenou, můžeme ji nechat tak, jak je. Pokud ne, rozmixujeme ji. Správná konzistence by měla být lehce tekutější, my v ní máme ale rádi přiznané i kousky ovoce.
- Až omáčka vychladne, uložíme ji do lednice a podáváme studenou. V lednici takto vydrží asi týden.
Játrová terina
- Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a společně orestujeme. Pak přidáme očištěná játra, nakrájený česnek, sůl, pepř a tymián a dále restujeme, až dokud játra nebudou hotová. Dáváme ale pozor, abychom je nepřetáhli, ještě se budou péct.
- Po vychladnutí játra i s výpekem rozmixujeme. Přidáme k nim na malé kostičky nakrájený bůček, smetanu i vejce a dobře promícháme.
- Formu, ve které budeme terinu péct vyložíme plátky slaniny, na kterou navrstvíme játrovou hmotu. Přikryjeme opět slaninou a celou formu s paštikou následně vložíme do hlubšího pekáče, do kterého nalijeme vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny formy. Terinu nakonec ještě přikryjeme z vrchu alobalem.
- Takto připravenou terinu pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu a půl. Hotovou ji můžete podávat i teplou, ale správně by se nejdříve měla nechat vychladit v ledničce. Studená se také lépe krájí. Podáváme společně s omáčkou cumberland.
Dobrou chuť