Játrová terina s omáčkou Cumberland

21. 11. 2022
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Játrová terina s omáčkou Cumberland

Omáčka Cumberland je sladkokyselá studená omáčka, která se nejčastěji podává k různým druhům paštik, terin nebo vánoční pečené šunce. Velmi chutná je ale i v kombinaci se sýry. Játrová terina připravená na způsob pečené paštiky, tvoří společně s omáčkou Cumberland dokonalý sváteční pokrm, hodný i vánočního stolu.

Terinu můžete péct jak v běžné obdélníkové chlebíčkové formě, ale klidně také v jakékoliv jiné, hlubší zapékací nádobě.

Na omáčku potřebujete:

  • 1 hrst červeného rybízu (můžete použít jak čerstvý, mražený tak i ve formě marmelády)
  • 1 velká hrst brusinek (mohou být čerstvé, mražené ale i nakládané)
  • šťáva a kůra z 1 pomeranče
  • 25 ml portského nebo červeného vína
  • Bzenecký ocet Balsamico di Modena (2-3 lžičky, podle chuti)
  • 2 lžíce kečupu neb jiného rajčatového protlaku
  • 1 lžička hořčice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • třtinový cukr podle chuti

Na terinu potřebujete:

  • 250 g bůčku
  • 250 g kuřecích jater
  • 50 g slaniny
  • 150-200 g plátkové slaniny na obalení
  • 200 ml smetany (min. 30%)
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 větší vejce
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • sůl a pepř

Příprava:

Omáčka Cumberland

  1. Z pomeranče vymačkáme šťávu a škrabkou oškrábeme kúru. Dáváme pozor, abychom neškrábali bílou část, ta je hořká. Kůru nakrájíme na malé kousky. Všechny ingredience dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Pozvolna povaříme, ochutíme balsamicem a špetkou zázvoru (obojího podle chuti).
  2. Pokud máme omáčkou dobře rozvařenou, můžeme ji nechat tak, jak je. Pokud ne, rozmixujeme ji. Správná konzistence by měla být lehce tekutější, my v ní máme ale rádi přiznané i kousky ovoce.
  3. Až omáčka vychladne, uložíme ji do lednice a podáváme studenou. V lednici takto vydrží asi týden.

Játrová terina

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a společně orestujeme. Pak přidáme očištěná játra, nakrájený česnek, sůl, pepř a tymián a dále restujeme, až dokud játra nebudou hotová. Dáváme ale pozor, abychom je nepřetáhli, ještě se budou péct.
  2. Po vychladnutí játra i s výpekem rozmixujeme. Přidáme k nim na malé kostičky nakrájený bůček, smetanu i vejce a dobře promícháme.
  3. Formu, ve které budeme terinu péct vyložíme plátky slaniny, na kterou navrstvíme játrovou hmotu. Přikryjeme opět slaninou a celou formu s paštikou následně vložíme do hlubšího pekáče, do kterého nalijeme vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny formy. Terinu nakonec ještě přikryjeme z vrchu alobalem.
  4. Takto připravenou terinu pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu a půl. Hotovou ji můžete podávat i teplou, ale správně by se nejdříve měla nechat vychladit v ledničce. Studená se také lépe krájí. Podáváme společně s omáčkou cumberland.

Dobrou chuť