Kachní prsa s hustou sladkokyselou omáčkou z balsamicového octa. Troufám si říct, že tahle jednoduchá úprava kachního masa s výraznou omáčkou u vás doma zaboduje!
Potřebujete:
- 4 kachní prsa s kůží
- 100 ml Bzeneckého octa Balsamico di Modena
- plátek chladného másla
- 1 lžíci demi glace (zredukovaného vývaru) nebo drůbeží bujón
- 2-3 lžíce třtinového cukru nebo medu (podle chuti)
- pár snítek čerstvého tymiánu
- sůl a pepř
Příprava:
- Kůži kachních prsou nařezejte do mřížky. Budete potřebovat ostrý nůž, tak dávejte pozor, abyste se nepořezali. Maso osolte a posypte trochou tymiánových lístků.
- Na studenou pánev (vhodnou do trouby) vložte prsa kůží dolů a teprve pak rozpalte. Díky tomu se kůže krásně vypeče. Nechte opékat až do zlatavé barvy, musí být křupavá. Maso otočte a přendejte do trouby vyhřáté na 110 °C. Pečte asi 50-55 minut podle velikosti prsou.
- Na druhou pánev vlijte ocet Balsamico di Modena, přidejte demi glace, cukr nebo med, tymián a podlijte asi 100 ml vody. Redukujte a ochutnávejte, případně dochuťte solí nebo cukrem a opepřete čerstvě mletým pepřem.
- Nakonec do omáčky přidejte pár lžic výpeku z kachních prsou a plátek chladného másla. Pánev už odstavte od zdroje tepla.
- Kachní prso nafilírujte (nakrájejte na plátky) a servírujte s omáčkou.
Dobrou chuť!