Tento recept může mít hned několik podob a chutí. Odvíjí se to od toho, jakou zeleninu v něm zrovna použijete. Do této omáčky můžete zapracovat zeleninu všech různých druhů, podob i čerstvosti. Zelenina se totiž bude péct, krásně se rozvoní a chutě se zintenzivní. Právě podle volby zeleniny můžete připravit omáčku spíše letní, s rajčaty a cuketou, nebo více zemitou, s použitím kořenové zeleniny a dýně.
Důležitým základem je ale cibule, česnek, bylinky a v neposlední řadě také ocet, který omáčku skvěle doladí a chutě propojí. V receptu jsme použili klasický lihový, pokud ale máte raději jemnější chutě, použít můžete klidně i vinný ocet.
Omáčku můžete podávat hned nebo si ji zavařit na později. V zimě jako když najdete! Je skvělá k těstovinám, masu nebo třeba pečeným bramborám.
Potřebujete:
Na 1 dávku (2-3 sklenice)
- 2 kg směsi zeleniny podle vaší chuti (my jsme použili cuketu, papriku, rajčata)
- červenou cibuli
- 4 stroužky česneku ve slupce
- 4 lžíce Lihového Bzeneckého octa (můžeme dát i více, podle chuti)
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- snítku bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka, petržel)
Příprava:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na podobně velké kousky (cca 3cm). Stejně tak nakrájíme i cibuli a přidáme česnek ve slupce.
- Zeleninu zakápneme octem, osolíme, opepříme a promícháme s olejem. Takto připravenou ji rozložíme v jedné vrstvě na plech a pečeme na 200°C dozlatova asi 20-30 minut.
- Česnek vyloupeme ze slupky a pečenou zeleninu s tekutinou z plechu a čerstvými bylinkami postupně rozmixujeme v hlubokém mixéru dohladka. Podle chuti přidáme trochu octa navíc a rozmixovanou směs nalijeme do čistých sklenic.
- Naplněné sklenice zavíčkujeme. Pokud si chceme omáčku uchovat na později můžeme ji sterilizovat.
Jak sterilovat omáčku?
- Do hrnce vyloženého utěrkou rozložíme naplněné sklenice. Hrnec naplníme vodou do poloviny sklenic, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 20 minut. Horké sklenice otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Skladujeme ve spíži v temnu.