Salát s vařenou řepou a marinovaným vejcem v Balsamico octu

2. 9. 2022
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Salát s vařenou řepou a marinovaným vejcem v Balsamico octu

Potřebujete:

  • 1 lžíci medu
  • 100 ml Bzeneckého octa balsamico di modena
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 hlavy předvařené červené řepy
  • vejce
  • řeřichu
  • rukolu
  • petržel kudrnku
  • hrubozrnnou dijonskou hořčici
  • sůl a pepř

Příprava:

  1. Nejdříve si uvaříme vejce. Od vložení do hrnce je vaříme 6 minut.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Vejce nemusíte dávat do studené vody a čekat, až začne vřít. Nejdříve vodu přiveďte k varu a teprve pak do ní opatrně lžící vložte vejce tak, aby se nerozbila.

  1. V druhém hrnci si připravíme marinádu z balsamica. Balsamico nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Řepu nakrájíme na nepravidelné kousky.
  2. Mezitím si připravíme dresink. V míse smícháme olivový olej, med, ocet balsamico di Modena, hořčici a petržel. Nakrájenou řepu promícháme s dresinkem.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Před tím, než salát osolíte, ho ochutnejte. Přidáním octa jsme totiž už do jídla přidali i slanou chuť. Je tedy možné, že už nebude potřeba pokrm vůbec dosolovat. Ocet je zdravější varianta.

  1. Po dovaření vejce oloupeme a vložíme do horké balsamicové marinády.
  2. Na talíř nejdříve položíme řepu promíchanou s drezinkem. Na ni položíme rozkrojené balsamicové vejce a pár snítek čerstvé řeřichy a rukoly.

DALŠÍ TIP ŠÉFKUCHAŘE: Balsamicový ocet jsme v receptu využili proto, že má nasládlou, kořenitou chuť. Naopak řepa ani vejce výraznou chuť nemají. Proto jim ho balsamicový ocet dodá.