Potřebujete:
- 1 lžíci medu
- 100 ml Bzeneckého octa balsamico di modena
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 hlavy předvařené červené řepy
- vejce
- řeřichu
- rukolu
- petržel kudrnku
- hrubozrnnou dijonskou hořčici
- sůl a pepř
Příprava:
- Nejdříve si uvaříme vejce. Od vložení do hrnce je vaříme 6 minut.
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Vejce nemusíte dávat do studené vody a čekat, až začne vřít. Nejdříve vodu přiveďte k varu a teprve pak do ní opatrně lžící vložte vejce tak, aby se nerozbila.
- V druhém hrnci si připravíme marinádu z balsamica. Balsamico nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Řepu nakrájíme na nepravidelné kousky.
- Mezitím si připravíme dresink. V míse smícháme olivový olej, med, ocet balsamico di Modena, hořčici a petržel. Nakrájenou řepu promícháme s dresinkem.
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Před tím, než salát osolíte, ho ochutnejte. Přidáním octa jsme totiž už do jídla přidali i slanou chuť. Je tedy možné, že už nebude potřeba pokrm vůbec dosolovat. Ocet je zdravější varianta.
- Po dovaření vejce oloupeme a vložíme do horké balsamicové marinády.
- Na talíř nejdříve položíme řepu promíchanou s drezinkem. Na ni položíme rozkrojené balsamicové vejce a pár snítek čerstvé řeřichy a rukoly.
DALŠÍ TIP ŠÉFKUCHAŘE: Balsamicový ocet jsme v receptu využili proto, že má nasládlou, kořenitou chuť. Naopak řepa ani vejce výraznou chuť nemají. Proto jim ho balsamicový ocet dodá.