Na 4 porce potřebujete:
- 400 g těstovin
- 500 g červené řepy
- 1 lžičku olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 100 g rukoly
- 200 g kozího sýra
Na zálivku potřebujete:
- 3 lžíce medu
- 1,5 lžíce Bzeneckého jablečného octa
- 3 lžičky kremžské hořčice
- 5 lžic slunečnicového oleje
Příprava:
- Nejdříve si dáme vařit těstoviny a upéct řepu. Těstoviny vaříme klasicky v osolené vodě, na skus, aby nebyly rozvařené. Vybíráme takový druh, který není na povrchu hladký, nejlépe „vrtule“.
- Předvařenou červenou řepu krájíme na malé kostičky, které dáme na plech, lehce osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme na 200° asi 15 minut (ideálně na funkci gril).
- Během pečení řepy si připravíme zálivku. Ve vyšší nádobě tyčovým míxérem zašleháme med, jablečný ocet, kremžskou hořčici. Postupně do směsi přiléváme i olej. Chceme získat hladkou a jemnou zálivku.
- Uvařené těstoviny scedíme a propláchneme studenou vodou. Na talíř položíme rukolu, porci těstovin, upečenou červenou řepu a část kozího sýry. Nakonec vše pokapeme vyšlehanou zálivkou.
Tip:
Zálivky si klidně připravte dvojité množství. Ve skleničce s víčkem vám v lednici vydrží 3 dny. Použít ji můžete k červené řepě, kozímu sýru, ale třeba i k tuňákovi nebo lososovi.