Hledáte recept na rychlou zeleninovou směs, kterou budete mít v lednici kdykoliv k dispozici? Tady je! Stačí jen nakrájet zeleninu nadrobno, zalít lákem a nechat odpočívat.
Potřebujete:
- 1200 g – 1400 g čerstvého bílého zelí
- 400 g mrkve
- 300 g červené papriky
- 4 stroužky česneku
- snítku čerstvého kopru
- 30 ml Bzeneckého lihového octa
- 150 ml vody
- 4 kávové lžičky cukru krystal
- 3 kávové lžičky soli
Příprava:
- Všechnu připravenou zeleninu důkladně omyjeme.
- Ze zelí odstraníme vrchní listy (většinou stačí první dva), rozdělíme ho na čtvrtiny a nakrouháme v robotu. Z papriky odstraníme jádřince a vydlabeme všechna semínka. Nakrájíme ji na drobné nudličky. Mrkev oškrábeme škrabkou a nakrouháme na hrubší části struhadla. Všechnu zeleninu postupně dáváme do velké mísy. Přidáme prolisovaný česnek a nasekaný kopr. Osolíme, ocukrujeme a zakápneme octem. Zalejeme vodou a čistou lžící promícháme.
- Čistým talířem nebo poklicí zeleninovou směs zatěžkáme (můžeme přidat i těžkou lahev). Takto necháme stát asi 4 hodiny.
- Mezitím si připravíme čisté sklenice, do kterých budeme salát plnit. Čistou lžící plníme ideálně až po okraj a ještě směs umáčkneme. Nakonec sklenice umístíme do sklepa nebo lednice, kde je necháme “odstát“ 1 týden.
Dobrou chuť!