Giardiniera je nakyselo nakládaná zelenina. Má hned několik využití, skvělá je jako příloha k jídlu, v sendviči nebo v salátu či k masu.
Potřebujete:
Zelenina do litrové lahve
- Polovina červené papriky
- 2 středně velké mrkve
- 4 středně velké ředkvičky
- 1/2 kedlubnu
- Kousek květáku
Nálev
- 400 ml Bzeneckého octa – Speciál na saláty s chutí bylinek
- 3 bobkové listy
- 4 lžičky soli
- 200 m vody
- 2 lžíce cukru krupice
Marináda
- 100 ml olivového oleje
- Čerstvě mletý černý pepř
- 5 lžíce nálevu
- Čerstvý tymián
Příprava:
- Jako první si připravíme zeleninu. Ředkvičky nakrájíme na plátky, květák rozdělíme na malé kousky, papriku a kedluben nakrájíme na malé kousky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Pokud je chcete mít špičkové, použijte ozdobný nůž.
- Dále si připravíme nálev. V hrnci smícháme Bzenecký ocet – Speciál na saláty s chutí bylinek, vodu, cukr, bobkové listy i sůl a přivedeme k varu. Do hotového nálevu nasypeme zeleninu a 5 minut vaříme. Necháme 30 minut odstát a mezitím si připravíme marinádu.
- Ve větší misce smícháme olej, čerstvý tymián, čerstvě mletý černý pepř, do kterých přimícháme 5 lžic prochladlého nálevu. Metličkou vymícháme krásně krémovou směs.
- Zeleninu scedíme (zbytek nálevu klidně ponecháme na další zeleninu), dáme ji do misky a přelijeme marinádou. Pořádně promícháme tak, aby se obalila. Tento postup opakujeme ještě několikrát, dokud zelenina úplně nevychladne. Namarinovanou ji potom, přesuneme do sklenice a marinujeme minimálně den v lednici.
Zeleninu můžete skladovat v lednici a podávat k čemu chcete. Třeba ke grilovačce.
Dobrou chuť!