Eton mess s malinami

Svěží lehký letní dezert, kterým vykouzlíte úsměv na rtech a pohlazení po duši kdejaké návštěvě.
Základ Eton mess tvoří sněhové pusinky, které si připravíme jako první.

Potřebujete:
• 2 bílky
• 1 lžičku bílého vinného Bzeneckého octa
• 115 g cukru krupice
• špetku soli

Příprava:
1. Jako první si mísu, ve které chceme bílky šlehat, vytřeme octem. Je potřeba totiž nádobu důkladně odmastit. Stačí dát pár kapek octa na papírovou utěrku, kterou mísu vytřeme.
2. Bílky se špetkou soli dáme do mísy a začneme šlehat na střední stupeň.
3. Když začnou bílky světlat, začneme po lžících přidávat cukr. Vždy cukr necháme zašlehat, než přidáme další, aby nevznikaly hrudky. Nakonec do bílků přidáme i lžičku vinného octa.
4. Ve šlehání pokračujeme, dokud bílky nejsou hezky tuhé a lesklé. Otestovat, že jsou bílky hotové, můžeme tak, že mísu obrátíme dnem vzhůru a bílky nevypadnou.
5. Bílky vložíme do cukrářského sáčku a pomocí vhodného nástavce vytvoříme požadovaný tvar pusinky.
6. Pečení se vždy odvíjí od velikosti pusinek. Tuto velikost pečeme na 120 stupňů, 20 minut. Poté stáhneme na 100 stupňů a pečeme je dalších cca 30-40 minut.

Na dokončení potřebujete:
• 300 g malin
• 2 lžíce třtinového cukru
• 250 ml smetany ke šlehání
• máta na ozdobení

Příprava:
1. Do menšího hrnce dáme 200g malin a zasypeme je třtinovým cukrem. Směs pomalu zahříváme, dokud se nám neudělá malinový rozvar, který potom necháme vychladnout v pokojové teplotě.
2. Mezitím si vyšůeháme smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky a vložíme ji do zdobícího sáčku.
3. Rozvar nalijeme na dno talíře, naskládáme do něj pusinky. Některé můžeme nalámeme, některé necháme v celku – k nalámání se dobře dají využít nepodařené tvary. Vše dozdobíme šlehačkou a lístky máty.

Dobrou chuť!