Rychlá a jednoduchá jídla častokrát svou skvělou chutí předčí i leckteré pracnější recepty. Jedním z nich je třeba právě kuře na jablečném octu. Ocet v kombinaci s masem funguje podobně jako víno. Chutě v jídle propojí a maso díky němu zkřehne.
Potřebujete:
- 4 kuřecí stehna
- 3 lžíce přepuštěného másla
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- čerstvý tymián
- 2 středně velké šalotky
- 3 stroužky česneku
- 80 ml jablečného octa
- 150 ml kvalitního jablečného moštu (ideálně čerstvě vylisovaný)
- 2 lžíce hladké mouky (není nutná)
Příprava:
- Ve velké pánvi s poklicí, kterou lze použít nejen na sporák, ale i do trouby, dáme přepuštěné máslo a rozehřejeme na plotně. Kuřecí stehna ze všech straň ochutíme solí a pepřem.
- Opečeme na rozehřátém přepuštěném másle. Z obou stran, dozlatova. Bude to z každé strany přibližně 5 až 10 minut. Až budou stehna opečená, vyndáme je z pánve a necháme bokem na talíři. Místo nich na rozehřátou pánev vsypeme nahrubo nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Promícháme a opékáme, dokud nezačnou zlátnout. V této chvíli vrátíme do pánve i stehna, přidáme pár snítek čerstvého tymiánu.
- Teď můžeme ještě zasypat moukou, pro hustější omáčku. Není to však nutné.
- Vlijeme jablečný ocet i mošt a necháme prudkým varem chvilku částečně odvařit. Přidáme asi 250 ml vody (když máme vývar, můžeme i ten). Přiklopíme poklicí a buď na střední teplotu dusíme na plotně nebo dáme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme nebo dusíme doměkka. Průběžně kontrolujeme, občas otočíme stehna, podle potřeby přilijeme vodu nebo vývar.
- Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo klidně s rýží. Úplně skvělé bude, když si k tomuto jídlu ještě uvaříte čerstvý jablečný kompot.
Dobrou chuť!