Zmrzlina s ovocem, to je klasika, kterou všichni známe z dětství v podobě různých zmrzlinových pohárů. Pokud ale chcete tuhle nostalgickou vzpomínku trochu povýšit, zkuste ovoce upéct s trochou cukru a balzamikovým octem nebo krémem. Ten se k ovoci skvěle hodí, při pečení sám zkaramelizuje a spolu s ovocnou šťávou vytvoří lehký sirup. Ovoce můžete se zmrzlinou servírovat ještě vlažné nebo nechat zcela vychladit. Použít můžete zrovna to, co je právě v sezóně, ale nejlepší jsou různé peckoviny a bobuloviny. Je to velmi variabilní recept, který bude vždycky jiný a vždycky vynikající. Doporučuju ovoce se zmrzlinou před servírováním zakápnout ještě trochou balzamikového krému, pak je to úplně nejvíc!
Na 4 porce potřebujete:
- 500g ovoce – použila jsem broskve a borůvky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce balzamikového krému od Bzeneckého octa + na servírování
- 1 lžíce oleje
- vanilková zmrzlina
Příprava:
- Broskve očistíme, zbavíme pecek a nakrájíme na větší měsíčky nebo kostky, borůvky necháme tak, jak jsou.
- Ovoce dáme do misky, přidáme cukr a zakápneme octem a olejem.
- Vše promícháme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut.
- Ovoce servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, pár kapkami balzamikového krému a čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!