Základ nepečeného cheesecaku tvoří z máslové sušenky, vrstva z čerstvého sýra, které dodá šmrnc bzenecký vinný ocet a celé to zakončí vrstva šlehačky. Myslím, že díky bohaté šlehačkové čepici můžete tenhle nepečený cheesecake klidně použít jako dort.
Bílý vinný ocet, který vzniká kvašením hroznové šťávy se skvěle hodí do dezertů typu Pavlova nebo právě na následující cheesecake.
Potřebujete:
Na korpus:
- 140 g máslových sušenek
- 70 g rozpuštěného másla
Na 1.vrstvu koláče:
- 300 g smetanového sýra (např.Philadelphia)
- 150 g 40% smetany ke šlehání
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 2 lžíce bzeneckého bílého vinného octa
- 50 g práškové želatiny na nepečené dorty
- 100ml vody
Na 2.vrstvu koláče:
- 200 g smetany ke šlehání
- podle chuti moučkový cukr (1 lžíce)
Na dozdobení:
- strouhaný muškátový oříšek
Příprava:
- Máslové sušenky rozdrťte najemno. Rozpusťte máslo a promíchejte s rozdrcenými sušenkami. Dno dortové formy s průměrem 20 cm vyložte pečícím papírem, vsypte sušenkovou směs a rovnoměrně ji uhlaďte po celém dnu formy. Nechte 30 minut chladit v lednici.
- Vyšlehejte 40% smetanu. V další míse smíchejte sýr, kondenzované mléko a vinný ocet.
- Do další misky vsypte želatinu, přidejte vodu a metličkou rychle a dobře promíchejte. Ihned vmíchejte do sýrové směsi, přidejte šlehačku a vše dobře promíchejte.
- Z lednice vyndejte formu s vychlazeným korpusem a na něj vlijte sýrovou směs. Povrch uhlaďte a dejte na 12 hodin do lednice.
- Před servírováním objeďte nožem okraj cheesecaku a opatrně otevřete formu. Vyšlehejte šlehačku. Pokud máte rádi sladší, můžete do šlehačky přidat lžíci moučkového cukru. Nakonec ozdobte cheesecake šlehačkou a postrouhejte muškátovým oříškem.