Májíčkový salát

Jakmile začnou na jaře rašit první bylinky, tělo se přirozeně hlásí o jejich čerstvou chuť plnou zdraví prospěšných látek. Připravte si salát z malých lístků jarních bylinek (listu a květu pampelišky, list řebříčku obecného, popelec, květ sedmikrásky a klidně i další jedlé bylinky).

Naši předkové si tento salát připravovali hlavně v dubnu a květnu – právě od května, máje, název májíčkový. Pochutnat si na něm můžete však celoročně. Vždy však pouze malé listy, které obsahují nejvíce zdraví podporujících látek.

Na 4 porce potřebujete:

  • 6 hrstí mladých pampeliškových listů, květů pampelišek a sedmikrásek, popence, listu řebříčku
  • 2 lžíce balzamikového octa Bzenecký ocet Balsamico di Modena 
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička medu
  • 1/2 menší cibule
  • špetka soli

Příprava:

  1. Bylinky v misce omyjte a natrhejte na malé kousky.
  2. V malé mističce smíchejte tekuté ingredience (ocet, olej a med) a smíchejte je s bylinkami.
  3. Osolte, najemno nakrájejte cibuli a salát důkladně promíchejte. Na závěr můžete ozdobit jedlými květy pampelišek a sedmikrásek.

Salát se výborně hodí ke grilovanému masu i k pečivu. Hořkou chuť pampeliškových listů chutně doplní sladkost medu i výrazná chuť balzamikového octa Balsamico di Modena nebo jeho krémová podoba Balsamico crema.

Napsat přízpěvek