Balsamikový kaviár není nic jiného než balsamicový ocet ve formě želé. I tak si ale lze trochu pohrát s chutí. Octům sluší ovocné tóny a nejinak je tomu i u balsamikového želé. Moc dobré je do něj přidat např. jahodovou, malinovou nebo borůvkovou šťávu nebo sirup. Hodí se i pomerančová šťáva nebo třeba třtinový cukr. Na toto množství cca 2 – 4 lžičky cukru či 25 – 50 ml šťávy.

Svařené balsamiko se kape do vychlazeného oleje. Ideální je na to vyšší sklenice a jakékoliv kapátko, stříkačka, pipeta.., ale při troše šikovnosti postačí i obyčejná vidlička nebo lžička. Olej musí být opravdu důkladně vychlazený, jinak se při kapání nestihne z octa utvořit kulička a ten se rozplizne a slije. Olej dejte chladit buď na 30 minut do mrazáku nebo alespoň na den do spodní části ledničky (ve spodní časti je nejchladněji).

Balsamikový kaviár je hlavně na efekt a dá se použít všude tam, kde se dá použít balsamiko v klasické tekuté formě. Lze jím ozdobit takřka jakékoliv finger foods, polévky, zeleninové saláty a hodí se i k ovoci – hlavně s jahodami, malinami či borůvkami, je to příjemná kombinace, nebojte se tedy ozdobit balsamikovým kaviárem ani dezert.

Náročnost: snadné
Čas: do 1 h

Ingredience:

  • 125 ml Bzeneckého octa Balsamico di Modena
  • 2 lžičky agaru
  • 200 ml oleje (příp. dle potřeby více)
  • Dle chuti: ovocný sirup/šťáva, třtinový cukr

Postup:

  1. Nejprve si dejte chladit olej. Přes noc do spodní části ledničky, nebo na půl hodinky do mrazáku. Olej musí být opravdu důkladně vychlazený, aby se tvořili kuličky a balsamiko se neslilo v jednu placku.
  2. V balsamiku rozmíchejte agar a pár minut povařte. Po chvilce začne agar želírovat, v tu chvíli můžete balsamiko sundat z plotny. Nechte jej maličko zchladnout (max. pár minut), by nebylo úplně vřelé, ale pozor, ať nezačne tuhnout.
  3. Balsamiko přdělejte do kapátka a po jedné kapce jej kapejte do vychlazeného oleje. Pracujte rychle, jakmile se začne olej zahřívat, přestanou se tvořit kuličky.
  4. Pokud už budete mít olej málo studený, dejte si vychladit další a mezitím si balzamikové želé nahřejte, ať je dostatečně tekuté.
  5. Hotové kaviárové kuličky balsamika z oleje vyjměte nebo z nich olej slijte a opláchněte je studenou vodou. Použitý olej je po vyndání perliček čistý, lze jej tedy bez problémů využít při přípravě jídel.

Pokud balsamikový kaviár nespotřebujete hned, uchovejte jej v lednici.

Pár tipů, do kterých jídel balsamikový kaviár použít:

Salát Caprese

  • Rajčata
  • Mozzarella/buratta/stracciatella
  • Bazalka nebo microgreens
  • Olivový olej
  • Balsamiko kaviár

Jednohubky se sušenou šunkou a hruškou

  • Plátky pečiva
  • Creme fraiche nebo termizovaný sýr
  • Sušená šunka (dá se zaměnit za sýr s modrou plísní)
  • Hruška nebo jablko
  • Balsamiko kaviár

Košíčky s plísňovým sýrem a ovocem

  • Křehké košíčky
  • Plísňový sýr s termizovaným sýrem rozmixovaným do pěny
  • Hroznové víno nebo plátky hrušky
  • Ořechy
  • Balsamiko kaviár

Salát s jahodami

  • Rukola
  • Jahody
  • Lístky baby špenátu nebo mladý zelený chřest
  • Zálivka z balsamika, hořčice a oleje
  • Balsamiko kaviár

Plněná vejce

  • Vajíčka – bílky na plnění + žloutky do náplně
  • Creme fraiche nebo termizovaný sýr
  • Majonéza
  • Dijonská hořčice
  • Bylinky nebo microgreens
  • Sůl, čerstvě mletý pepř
  • Balsamiko kaviár

Jakákoliv krémová polévka

Jahodové (borůvkové, malinové, hroznové, citrusové..) dezerty – např. Pavlova s jahodami, waffle s jahodami, lívanečky.