Staročeská křenová polévka

Křen k české kuchyni jednoznačně patří. Neobejdou se bez něj tradiční zabijačky, ovar a výborně doplní uzené maso. Známá je tradiční křenová omáčka s hostovými knedlíky. Naši předci si ale pochutnávali i na křenové polévce. Výborný recept na staročeskou křenovou polévku najdete níže.

Celkový čas přípravy cca 35 min.

Na 6 porcí potřebujete:

  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového, kuřecího nebo uzeného vývaru
  • 250 ml tučné smetany např. 33 %
  • 3 středně velké brambory
  • 1 větší středně velká mrkev
  • strouhaný křen dle chuti a síle (já přidávám klidně polovinu křenu běžné velikosti z obchodu)
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžíce Bzeneckého vinného nebo jablečného octa
  • sůl
  1. V hrnci na másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme 1 lžíci mouky a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku.
  2. Na jíšku nalijeme vývar, přidáme nakrájené brambory a mrkev na přibližně stejně velké kousky. Zalijeme smetanou, přidáme koření a dochutíme solí. Vaříme asi 15-20 min min do změknutí brambor.
  3. Dochutíme octem, přidáme strouhaný křen a odstavíme z plotny. Řízná staročeské křenová polévka je hotová!

Věděli jste, že křen je výborné přírodní antibiotikum? Obsahuje mimo jiné také velké množství vitamínu C a zastavuje choroboplodné zárodky. Už jeho aroma při strouhání vám může spustit a následně vyléčit rýmu.

 

Napsat přízpěvek