Rýžový salát s mrkví

Salát, to nemusí být jen a jen zelenina a listí. Když zeleninu propojíte s kvalitním zdrojem sacharidů a přidáte bílkoviny v podobě sýra, vznikne kompletní jídlo bohaté jak na všechny živiny, tak i plné chutí. Každý dobrý salát ale dělá kvalitně dochucená zálivka, v tomto případě složená zejména z Bzeneckého vinného octa, čerstvého zázvoru a medu. Salát z celozrnné rýže se strouhanou mrkví můžete připravit jako přílohu, ale sám o sobě zastane i hlavní jídlo. Jestli si ho dáte doma nebo zabalíte do krabičky na cesty nebo do práce, to už nechám na vás.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 200g mrkve
  • 300g vařené celozrnné rýže
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 50g balkánského sýra
  • hladkolistou petržel

Na zálivku:

  1. Mrkev očistíme a na struhadle nastrouháme nahrubo.
  2. Do mísy nasypeme mrkev, celozrnnou rýži a rozinky.
  3. Vlašské ořechy krátce nasucho opražíme na pánvi a nasekáme nahrubo.
  4. Ořechy spolu s kousky balkánu a nasekanou petrželí přidáme k ostatním surovinám.
  5. Všechny suroviny na zálivku dáme do malé misky a společně prošleháme, aby vznikla emulze.
  6. Hotovou zálivku nalijeme na salát, vše promícháme a servírujeme

    .

Napsat přízpěvek