Salát, to nemusí být jen a jen zelenina a listí. Když zeleninu propojíte s kvalitním zdrojem sacharidů a přidáte bílkoviny v podobě sýra, vznikne kompletní jídlo bohaté jak na všechny živiny, tak i plné chutí. Každý dobrý salát ale dělá kvalitně dochucená zálivka, v tomto případě složená zejména z Bzeneckého vinného octa, čerstvého zázvoru a medu. Salát z celozrnné rýže se strouhanou mrkví můžete připravit jako přílohu, ale sám o sobě zastane i hlavní jídlo. Jestli si ho dáte doma nebo zabalíte do krabičky na cesty nebo do práce, to už nechám na vás.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 200g mrkve
- 300g vařené celozrnné rýže
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů
- 50g balkánského sýra
- hladkolistou petržel
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného Bzeneckého octa
- 2 lžíce medu
- 1 lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl a pepř
- Mrkev očistíme a na struhadle nastrouháme nahrubo.
- Do mísy nasypeme mrkev, celozrnnou rýži a rozinky.
- Vlašské ořechy krátce nasucho opražíme na pánvi a nasekáme nahrubo.
- Ořechy spolu s kousky balkánu a nasekanou petrželí přidáme k ostatním surovinám.
- Všechny suroviny na zálivku dáme do malé misky a společně prošleháme, aby vznikla emulze.
- Hotovou zálivku nalijeme na salát, vše promícháme a servírujeme
.