Kapustičky se slaninou v pikantní balsamikové redukci

Kapustičky jsou v naší kuchyni neprávem opomíjenou zeleninou, spousta lidí je má spojené s rozvařenou šedou hmotou v polévce. Ale pokud jim dáte šanci, jen zlehka je orestujete naskus, doplníte slaninou a třeba chutí právě balsamikové redukce, myslím, že vám zachutnají. Dejte jim rozhodně šanci vás přesvědčit o tom, že jsou výbornou a zdravou zeleninou, která k zimnímu období patří.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 500 g růžičkové kapusty (musí být pevná, bez viditelných skvrn a zavadnutí)
  • 100 g slaniny
  • cca 0,5cm plátek másla
  • 50 ml Bzeneckého octa Balsamico di Modena
  • med dle chuti
  • drcené chilli dle chuti
  • sůl

 

Postup přípravy receptu:

  1. Kapustičkám odkrojte košťál až u „hlavičky“, svrchní tuhé lístky odstraňte. Rozřízněte je podélně na poloviny a omyjte.
  2. Vyskládejte je řeznou plochou nahoru a dokud jsou vlhké, z této strany je osolte. Sůl tak na nich bude lépe držet.
  3. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a nechte na suché pánvi pustit tuk a vyškvařte dozlatova. Slaninu vyjměte, tuk v pánvi ponechte.
  4. Do pánve k vyškvařenému tuku přidejte kousek másla, nechte pozvolna rozpustit a vložte kapustičky řeznou plochou dolů. Shora osolte. Opékejte, ne příliš zprudka, dokud se nezbarví lehce dohněda, a pak je jednu po druhé obraťte. Asi na dvě minuty přiklopte poklicí. Kapustičky by měly být orestované naskus tak, aby nebyly úplně měkké, rozpadající se. Vyjměte z pánve ke slanině i kapustičky a udržujte teplé.
  5. Do pánve vlijte balsamikový ocet, opatrně, může prskat, a přidejte podle chuti med a chilli, případně dosolte. Nechte chvilku redukovat, dokud nebude lepkavá konzistence. Pokud by vám redukce příliš zhoustla, zřeďte troškou vody. Kapustičky se slaninou můžete vrátit do pánve a promíchat s redukcí nebo je redukcí polít až při servírování.

Můžete podávat jako přílohu k minutkovým masům nebo jako samostatné jídlo třeba s brambory.

Dobrou chuť!

Napsat přízpěvek