Domácí jablečný štrúdl

Závin. Druh vrstveného pečiva obvykle se sladkou náplní. V 18. století se stal populární po celé habsburské říši. Štrúdl neodmyslitelně patří k rakouské kuchyni, ale je oblíbený i v jiných středoevropských kuchyních. Tak si ho pojďte připravit, ať provoní jablky i tu Vaši!

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce Bzeneckého kvasného lihového octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • semínka z vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
  • Sůl

Na náplň:

  • 4 větší jablka
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g rozinek

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • mandlové plátky

Příprava:

  1. Mouku si dáme na vál a nadrobíme do ní pomocí prstů zchladné máslo. Přidáme žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citrónovou kůru, sůl a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na hodinu do lednice. Můžeme si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
  2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  3. Těsto si vyválíme do obdélníkového tvaru (můžeme udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
  4. Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pokud nám hodně pustí šťávy, trochu ji můžeme slít.
  5. Do misky si dáme cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
  6. Do středu těsta nasypeme polovinu směsi z misky, poté dáme jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypeme zbytkem skořicového cukru s oříšky.
  7. Těsto zavineme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
  8. Pečeme v troubě 30-40 minut do zlatova.

Dobrou chuť!