Koprovka. Jedni ji milují, druzí ji nemohou ani cítit.

Na to, že jde o omáčku, tak její příprava nezabere ani moc času. Jednoznačně ale potřebujete poctivý vývar – ideálně domácí. Ale i ten je nachystaný během chvilky, a pak už se jen vaří. A samotná koprovka je pak uvařená velmi rychle. Každopádně vedle poctivého vývaru bych vám ráda doporučila ještě jedno vylepšení. Místo klasického kvasného octu dávám bílý vinný ocet a nechávám ho nejdřív zredukovat, až pak přidávám do omáčky.

V případě, že si vaříme čerstvý vývar, dáme ho vařit již ráno, abychom ho měli k dispozici, až budeme vařit koprovku.

Na 5 porcí potřebujete:

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 650 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 70 ml bílého vinného Bzeneckého octa
  • 1-2 polévkové lžíce cukru krystal
  • čerstvý (sušený) kopr

Příprava:

  1. Jako první si připravíme jíšku. Vezmeme středně velký hrnec, v něm necháme rozpustit máslo a na něj nasypeme mouku. Metličkou mícháme intenzivně, aby nevznikaly hrudky. Jíška musí být hustá. Naběračkou přilijeme vývar – nejprve 2 naběračky a metličkou opět rychle rozmícháme. Jakmile se všechen vývar vsákne do jíšky, přilijeme další 2 naběračky a postup opakujeme. Pak ještě jednou. Celkem tedy takto vmícháme do jíšky 6 naběraček vývaru.
  2. Pak teprve přilijeme zbývající množství vývaru a necháme zhruba 15-20 minut vařit. Během této doby omáčku promícháváme.
  3. V malém hrnci si zatím zredukujeme vinný ocet. Celých 70 ml necháme provařit tak, aby nám zůstala zhruba jedna třetina.
  4. Po 20 minutách zakvedláme do omáčky smetanu na vaření. Minutku necháme provařit a až teď přidáváme ocet a cukr. Vzhledem k tomu, že se snažím vývar na omáčku vařit dostatečně slaný, do omáčky už pak sůl nepřidávám. Ale samozřejmě si ji v této závěrečné fázi můžete dochutit dle svého.
  5. Jako poslední přichází kopr. V létě čerstvý, po zbytek roku sušený. Jestli ho milujete, nešetřete s ním a nasekejte si ho do omáčky hodně.
  6. Podáváme s vařeným bramborem, případně s oblíbenými knedlíky. Přidat můžete buď vařené maso z vývaru, nebo vařené vejce.