Koprovka. Jedni ji milují, druzí ji nemohou ani cítit.
Na to, že jde o omáčku, tak její příprava nezabere ani moc času. Jednoznačně ale potřebujete poctivý vývar – ideálně domácí. Ale i ten je nachystaný během chvilky, a pak už se jen vaří. A samotná koprovka je pak uvařená velmi rychle. Každopádně vedle poctivého vývaru bych vám ráda doporučila ještě jedno vylepšení. Místo klasického kvasného octu dávám bílý vinný ocet a nechávám ho nejdřív zredukovat, až pak přidávám do omáčky.
V případě, že si vaříme čerstvý vývar, dáme ho vařit již ráno, abychom ho měli k dispozici, až budeme vařit koprovku.
Na 5 porcí potřebujete:
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 650 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 70 ml bílého vinného Bzeneckého octa
- 1-2 polévkové lžíce cukru krystal
- čerstvý (sušený) kopr
Příprava:
- Jako první si připravíme jíšku. Vezmeme středně velký hrnec, v něm necháme rozpustit máslo a na něj nasypeme mouku. Metličkou mícháme intenzivně, aby nevznikaly hrudky. Jíška musí být hustá. Naběračkou přilijeme vývar – nejprve 2 naběračky a metličkou opět rychle rozmícháme. Jakmile se všechen vývar vsákne do jíšky, přilijeme další 2 naběračky a postup opakujeme. Pak ještě jednou. Celkem tedy takto vmícháme do jíšky 6 naběraček vývaru.
- Pak teprve přilijeme zbývající množství vývaru a necháme zhruba 15-20 minut vařit. Během této doby omáčku promícháváme.
- V malém hrnci si zatím zredukujeme vinný ocet. Celých 70 ml necháme provařit tak, aby nám zůstala zhruba jedna třetina.
- Po 20 minutách zakvedláme do omáčky smetanu na vaření. Minutku necháme provařit a až teď přidáváme ocet a cukr. Vzhledem k tomu, že se snažím vývar na omáčku vařit dostatečně slaný, do omáčky už pak sůl nepřidávám. Ale samozřejmě si ji v této závěrečné fázi můžete dochutit dle svého.
- Jako poslední přichází kopr. V létě čerstvý, po zbytek roku sušený. Jestli ho milujete, nešetřete s ním a nasekejte si ho do omáčky hodně.
- Podáváme s vařeným bramborem, případně s oblíbenými knedlíky. Přidat můžete buď vařené maso z vývaru, nebo vařené vejce.