Červená řepa je ideální zelenina do chladných dnů. Zapomeňte na školní jídelnu. Byla by škoda jí nedát ještě šanci. Výborná je vařená v kombinaci s ořechy, sýrem s modrou plísní, jako sladké řepánky, ale také jako hlavní surovina v polévce, kde ji zakysaná smetana krásné zjemní a balzamikový ocet vytáhne chuť.
Červená řepa barví, tak buďte při jejím krájení a strouhání opatrní. Z rukou jde ale jednoduše smýt, nemusíte se bát, že je budete mít červené dlouho.
Suroviny:
- 2 lžíce oleje
- 1 ks červené cibule
- 6 ks postejně velké řepy
- 400 ml rajčatového protlaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- Bzenecký ocet Balsamico di Modena
- Čerstvě mletý pepř
- Tymián
- Sůl
Příprava:
- V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme cibuli. K ní přidáme oloupanou a na hrubém struhadle nastrouhanou červenou řepu. Necháme asi 10 minut projít varem, průběžně promícháme.
- Do hrnce přilijeme rajčatový protlak, vývar, sůl a pepř. Vařím asi 10 min.
- Přidáme prolisovaný česnek a polévku tyčovým mixérem rozmixujeme. Ochutíme čerstvým tymiánem podle chuti, případně dosolíme, dopepříme a přidáme balzamikový ocet podle chuti.
- Na talíři servírujeme se zakysanou smetanou, tymiánem a kapkami balzamikového octa.
Můj tip: Pokud připravujete polévku jako pohoštění v období dušiček/Halloween, udělejte pomocí špejle ze zakysané smetany pavučinu nebo třeba strašidelný obličej.
www.ceskazceska.cz/repova-polevka/