Co Čech, to houbař a u nás doma nesmí sladkokyselé houbičky nikdy chybět. Nakládat můžete buď malé houbičky celé nebo přepůlené, ale i větší houby, pokrájené na kusy. Nejlepší výsledek bude vždy s pevnými houbami, žádné změklé babky do octa nedávejte. Poslední tip je na konzistenci nálevu. My doma houby po uvaření pouze scedíme, ale už neproplachujeme vodou. Díky tomu se nálev táhne a tak jsme na to zvyklí. Komu by tahle konzistence nálevu vadila, stačí uvařené houby v cedníku propláchnout vodou a nálev bude řídký, vodový.

Ingredience:

Na nálev:

  • 2 litry vody
  • 500 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
  • 60 g soli
  • 130 g cukru
  • 10 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 0,5 lžičky hořčičných semínek

Postup:

  1. Do hrnce vlijte vodu, ocet a všechno koření, přiveďte k varu a 5 minut povařte.
  2. Mezitím si pokrájejte houby, vložte je do druhého hrnce, zalijte vodou, přidejte trochu soli a 3 lžíce octa a 5 minut povařte.
  3. Houby sceďte a dejte do vyvařených skleniček.
  4. Zalijte vroucím lákem, zašroubujte a každou skleničku otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

 

Napsat přízpěvek