Cuketové zelí je skvělá alternativa pro ty, kterým klasické zelí nedělá dobře, nebo jen zkrátka nejsou jeho velkými fanoušky. Na zahrádce máme v tomto období přebytek cuket, které můžeme skvěle využít. Když je nakrouháte a sterilizujete, vydrží vám klidně celou zimu. Cuketové zelí je vynikající ke všem jídlům ke kterým klasické zelí patří.
Potřebujete:
- 4 kg cuket
- 500g cukru krupice
- 6 velkých cibulí
- 2 lžíce celého kmínu
- 500ml Bzeneckého kvasného lihového octa
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 50g soli
Příprava:
- Cukety nejprve očistíme. Pokud máte mladé cukety bude stačit, když jen vydlabete jadřinec. U těch velkých se musí oloupat i slupka.
- Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme nahrubo. V míse smícháme cuketu, cibuli a všechny ostatní suroviny. Dobře promícháme a necháme 30 minut odležet.
- Poté plníme do čistých sklenic a sterilujeme na 85°C 25 minut.
- Stačí už jen připravit jíšku, přidat sterilované cuketové zelí, dochutit, krátce podusit a je hotovo.
Dobrou chuť!