Potřebujete:
- 2 větší červené řepy
- 6 stroužků česneku
- 2 lžičky soli
- čerstvý tymián
- trochu čerstvě mletého černého pepře
- olivový olej
Na marinádu:
- 2 lžíce Bzeneckého jablečného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
- 2 lžičky medu
- špetku bílého pepře
- na dokončení
- 200 g brie
- 2 hrsti vlašských ořechů
- čerstvé bylinky
Příprava:
- Řepu omyjte, osušte a rozpulte. Řeznou stranu ochuťte solí, česnekem a bylinkami. Zakápněte olivovým olejem. Pevně zabalte do silného alobalu. Dejte do trouby, kterou jste vyhřáli naplno, 230 až 250 °C. Pečte dvě hodiny. Nechejte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte na plátky.
- V misce smíchejte všechny suroviny na marinádu. Plátky řepy dejte do nižší a širší nádoby a zalijte je marinádou. Nechejte odpočívat v lednici několik hodin, ideálně přes noc.
- Naskládejte plátky řepy na talíř a proložte je plátky sýra brie. Zasypejte nasekanými ořechy a ještě přelijte zbytkem marinády. Posypejte čerstvým tymiánem a petrželkou. Podávejte s křupavou bagetou nebo čerstvým kváskovým chlebem.