Tento recept je velmi zajímavou obměnou ke klasickým nakládaným okurkám nebo tzv. kvašákům. Výsledek je vynikající k letnímu grilování nebo jakémukoliv masu.
Recept je nejen jednoduchý, ale ještě k tomu v něm můžete zužitkovat všechny přerostlé okurky. Ať už salátové nebo na nakládání.
Potřebujeme:
- 2,5 kg okurek – salátovky (hadovky), nakladačky nebo polní salátovky
- 800g cibule nakrájené nahrubo
- 250 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
- 250g cukru krupice
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce mletého cukru,
- 2 lžíce kari nebo chilli vločky
- Okurky omyjeme, a se slupkou nakrájíme na struhadle na plátky. Dáme do mísy a prosolíme. Necháme odstát asi 30 minut a pak slijeme vodu, kterou okurky pustily.
- Svaříme si lák z octa a krupicového cukru.
- K okurkám přidáme cibuli, vlijeme lák a dobře zamícháme. Poté přidáme 2 lžíce ml. cukru a 2 lžíce kari. Opět zamícháme.
- Kdo nemá rád kari, může udělat variantu s chilli vločkami.
- Na závěr plníme do čistých sklenic a sterilujeme na 90°C asi 25 minut.