Pikantní sterilované okurky

Tento recept je velmi zajímavou obměnou ke klasickým nakládaným okurkám nebo tzv. kvašákům. Výsledek je vynikající k letnímu grilování nebo jakémukoliv masu.

Recept je nejen jednoduchý, ale ještě k tomu v něm můžete zužitkovat všechny přerostlé okurky. Ať už salátové nebo na nakládání.

Potřebujeme:

  • 2,5 kg okurek – salátovky (hadovky), nakladačky nebo polní salátovky
  • 800g cibule nakrájené nahrubo
  • 250 ml Bzeneckého kvasného lihového octa
  • 250g cukru krupice
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce mletého cukru,
  • 2 lžíce kari nebo chilli vločky
  1. Okurky omyjeme, a se slupkou nakrájíme na struhadle na plátky. Dáme do mísy a prosolíme. Necháme odstát asi 30 minut a pak slijeme vodu, kterou okurky pustily.
  2. Svaříme si lák z octa a krupicového cukru.
  3. K okurkám přidáme cibuli, vlijeme lák a dobře zamícháme. Poté přidáme 2 lžíce ml. cukru a 2 lžíce kari. Opět zamícháme.
  4. Kdo nemá rád kari, může udělat variantu s chilli vločkami.
  5. Na závěr plníme do čistých sklenic a sterilujeme na 90°C asi 25 minut.