Piccalilli z cukety a květáku

Pokud už máte dost tradičních nakládaček, možná by se vám mohl líbit tenhle britský twist na asijskou nakládanou zeleninu. Piccalilli má tradičně žlutou barvu (díky kurkumě) a obsahuje hlavně květák. My jsme upřednostnili žluté cukety, kterých teď máme opravdu hodně, ale můžete experimentovat i s vašimi přebytky výpěstků.

Na 4 sklenice budeme potřebovat:

  • 1,2 kg cuket
  • 0,2kg květáku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 50 g soli

Na omáčku:

  • 300 ml vody
  • 300 g cukru
  • 300 g bzeneckého kvasného lihového octa na zavařování
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 čajové lžičky hořčičného semínka
  • 2 čajové lžičky bramborového škrobu
  • 1 čajovou lžičku mletého zázvoru
  • 2 špetky mletého chilli
  • trošku soli

 

Cukety nakrájíme na kostičky (cca 1 cm velké). Květák nakrájíme na menší kousky, anebo ho můžeme nastrouhat nahrubo. Jarní cibulku nakrájíme na tenké plátky a vše nasolíme a promícháme. Necháme odležet alespoň 1 hodinu a občas promícháme. Můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi (nebo tu, co potřebujete uchovat a zakonzervovat). My máme prostě letos moc cuket.

Ostatní suroviny smícháme dohromady za studena a přivedeme k varu. Směs často mícháme, protože se škrobem se dost přichytává. Vaříme do zhoustnutí.

Zeleninu potom propláchneme vodou ve velké nádobě a vycedíme. Přidáme do omáčky a přivedeme k varu. Vaříme pomalu 5 minut a často mícháme. Dosolíme celou směs podle chuti a přelijeme do předem sterilovaných sklenic. Zavaříme zhruba 25 minut podle velikosti sklenic.

Je to vynikající příloha k pečenému masu nebo aromatičtějším sýrům. Dobrou chuť!

Napsat přízpěvek