Ingredience na nálev:

  • 1300 ml vody
  • 400 ml bílého vinného octa
  • 150 g cukru krystal
  • 2 kávové lžičky růžové himalájské soli
  • 4 bobkové listy
  • 1 a 1/2 kávové lžičky hořčičného semínka
  • 1 a 1/2 kávové lžičky celého barevného pepře
  • 1 kávová lžička celého nového koření

Zelenina:

  • 1 květák
  • 1 kg okurek zavařovaček
  • větší svazek mrkve
  • svazek (cca 5 kusů) malé červené cibule
  • 2 bílé cibule

Doba přípravy: 30 minut
Doba zavařování v troubě: dle návodu dané trouby, v mém případě 45 minut na 150 °C

Postup:

  1. Jako první si důkladně umyjeme sklenice, do kterých budeme zavařovat zeleninu – i v případě, že jsou nové.
  2. Pak se vrhneme na zeleninu. Tu vydrhneme kartáčem na zeleninu a umyjeme vodou. Květák si nalámeme na jednotlivé růžičky, nakladačky nakrájíme na tlustší plátky, mrkev na kousky, bílé cibule na plátky a menší červené na čtvrtky.
  3. Troubu si předehřejeme na 150 °C (případně se řiďte návodem vaší konkrétní trouby) – já dávám funkci s párou.
  4. Do hrnce nalijeme vodu a k ní bílý vinný ocet. Přisypeme všechny ingredience na nálev a necháme vařit.
  5. Během toho si naskládáme zeleninu do sklenic a ty položíme na hluboký plech.
  6. Jakmile začne voda probublávat, vařič vypneme. Ochutnáme nálev (my máme doma radši trochu kyselejší, takže pokud patříte ke skupině “sladkých nálevů”, tak si ho doslaďte) a opatrně naléváme do sklenic. Ty hned uzavřeme/zavíčkujeme. Na plech pak nalijeme vodu (stačí cca 1 cm) a sklenice rozmístíme tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Dáme zavařovat do trouby na 45 minut.
  7. Po vytažení z trouby necháme vychladit, a pak už skladujeme klasicky na temném a chladnějším místě.

Napsat přízpěvek