Tahle kultovní chilli omáčka je na světě už přes 40 let a já osobně na ní mám ráda to, že je ostrá, ale extrémně nepálí. Tradičně se vyrábí z červených jalapeňos papriček, které mají pálivost 2500-8000 SHU (Scovilleova stupnice pálivosti chilli, jalapeňos jsou na konci, první místa zaujímají papričky s 2-3 000 000! SHU).

Pokud pěstujete vlastní chilli, ale ne jalapeňos, můžete je na srirachu využít, ale ideálně by se jejich pálivost měla pohybovat ve stejném rozmezí jako u jalapeňos papriček.

V tomto receptu se dozvíte, jak s klasickým českým bzeneckým octem vyrobit tradiční asijskou chilli omáčku.

Ingredience:

  • 600 g červených chilli papriček (ideálně jalapeňos)
  • 10 stroužků česneku
  • 4 lžičky solibil
  • 4 lžíce bzeneckého bílého vinného octa
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g krupicového bílého cukru

Postup:

  1. Chilli papričky (celé, jen bez stopky), česnek, sůl a cukr vložte do mixéru/blenderu a rozmixujte na hrubé pyré.
  2. Pyré nalijte do horkou vodou vysterilizované sklenice a zakryjte (ne vzduchotěsně). Pyré nechte při pokojové teplotě 3 dny fermentovat (= stát na lince).
  3. Čtvrtý den směs přelijte do mixéru a rozmixujte na co nejjemnější hladkou pastu. Tu ještě propasírujte přes cedník, ať docílíte hladké sriracha konzistence.
  4. Hladkou směs nalijte do hrnce, přidejte ocet a rybí omáčku. Přiveďte k varu a horkou omáčku plňte do vroucí vodou vysterilizovaných skleniček.