Nakládaná křupavá cuketa

Pokud jste zasadili cukety, s největší pravděpodobností jich nyní máte tolik, že ani nevíte, co s nimi. Cuketám se totiž většinou daří a není potřeba do jejich pěstování dát příliš péče. Naštěstí je využití cuket široké. Můžete je grilovat, zapékat, upéct z nich sladký moučník nebo je naložit. A právě taková křupaná nakládaná cuketa se vám bude hodit i v době, kdy už bude po úrodě.

Potřebujete:

  • 500 g cuket
  • 3 cibule
  • 2 lžíce soli

Na lák:

  • 500 ml bzeneckého jablečného octa
  • 140 g krupicového cukru
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžička hořčičného prášku nebo mletého hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky sušené chilli papričky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  1. Cukety nakrájím na tenká kolečka (můžete použít mandolínu nebo pomocí robotu s krouhacím nástavcem), nakrájím i cibuli na tenké plátky.
  2. Cuketu i cibuli vložím do mísy, posypu solí a zaliji ledovou vodou. Promíchám a nechám hodinu stát.
  3. Scedím a osuším papírovými nebo čistými látkovými utěrkami (aby voda ze zeleniny neředila nálev).
  4. V rendlíku přivedu k varu suroviny na lák a 3 min vařím, aby se rozpustil cukr. Nechám mírně zchladnout, aby lák zůstal stále horký a přidám cukety. Promíchám a směsí naplním 2 sterilizované půllitrové sklenice.
  5. Uzavřu a nechám několik dnů odležet v ledničce nebo v chladném sklepě a temnu. Pokud se hned nesnědí, uchovat se takhle dají i několik měsíců.

 

Tip: Přidat můžete i na stejné kusy nakrájený patizon.

Nakládaná křupavá cuketa se skvěle hodí k uzenému masu, pošírované rybě, burgerům a hotdogům.

Napsat přízpěvek