Rebarborový mřížkový koláč

Rebarbora neboli reveň je druh zeleniny, která se v kuchyni používá spíš nasladko, jako ovoce. Jí se její řapíky, vždy oloupané a tepelně opracované. Její kyselou chyť výborně doplní jahody. Jako tenhle mřížkový rebarborový koláč, který kuchyň provoní létem! 🙂

S jeho upečením dlouho neotálejte. Rebarbora je totiž sezónní záležitost a už naši předci určili datum (od svatého Jana (24.6.), po kterém rebarboru nekonzumovat. Obsahuje pak příliš kyseliny šťavelové a není tak dobrá.

Tento rebarborový mřížkový koláč jsem upekla ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 100 let.

Těsto:

Náplň:

  • 60 g plátků mandlí
  • 300 g jahod
  • 300 g rebarbory
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  1. Nejprve se pouštím do těsta. V míse smíchám mouku, cukr, sůl, máslo a sádlo. Rukama uhnětu sypkou část směsi, dokud nezačne připomínat jemnou strouhanku. Přidám ocet, vodu a spojím dohromady. Hotové těsto dám na 30 minut odpočinout do lednice.
  2. Odpočinuté těsto rozdělím na dvě části, jednu o trochu menší. Větší část vyválím o tloušťce asi 5 mm a dám jej do vymazané koláčové formy tak, aby bylo i na stranách koláče.
  3. Teď už je čas na náplň. Rebarboru umyji, škrabkou oloupu a nakrájím asi na 1 cm kousky. Jahody nakrájím na kostičky. Dám vše do jedné mísy, přidám cukr a promíchám. Směs vložím na těsto do zapékací mísy, posypu mandlemi a předehřeji troubu na 170°C.
  4. Menší část těsta rozválím asi na tloušťku 4 mm a nakrájím na 10 proužků, které položím na koláč do mřížky. Okraje mřížky stlačím do těsta a oříznu přebytečné kraje.
  5. Rozkvedlaným vejcem potřu koláč a vložím ho do předehřáté trouby. Peču na 170°C asi 1 hodinu do zlatohněda. V ideálním případě nechám 30 min odležet. 🙂

 

Rebarbora obsahuje mnoho vitamínů, vlákniny a minerálních látek, které pozitivně ovlivňují krevní oběh a nervovou soustavu. Obsahuje kyselinu pantotenovou, která má pozitivní vliv na vlasy a pokožku.

Napsat přízpěvek