POTŘEBUJETE:
Na nálev:
- 3/4 l vody
- 1/4 l kvasného lihového octa
- 30 g soli
- 60 g cukru nebo 10 kuliček cukerínu (pro diabetiky)
Do každé sklenice:
- 3 kuličky pepře
- 2 hřebíčky
- 1 lžička hořčičného semínka
- kopr
- mrkev
- cibule
- bobkový list
- nové koření
PŘÍPRAVA:
- Ingredience na nálev v hrnci smícháme a přivedeme k varu.
- Okurky naskládáme do sklenic a proložíme nakrájenou mrkví a cibulí. Přidáme i pepř, hřebíček, hořčičné semínko, bobkový list a nové koření.
- Do sklenic s okurky přilejeme vychladlý nálev. Hladina by měla dosahovat asi centimetr od vokraje. Vrch sklenice osušíme, aby okurky při zavařování dobře chytly. Nasadíme víčka (nejlépe ty, s bílým pruhem uvnitř) a sklenice uzavřeme.
- Naskládáme do zavařovacího hrnce, který zaděláme víkem, vložíme teploměr a vaříme na 80 stupňů 10–12 minut.
- Zavařené sklenice vytáhneme z hrnce a počkáme až vychladnou.
TIP:
Aby byly okurky pěkně křupavé, a ne šedé a rozměklé, je potřeba při přípravě dodržet 2 zásadní věci.
1. Správný čas pro sklizeň okurek – Okurky sbíráme mladé a tvrdé, ne přezrálé a změklé.
2. Kvalitu nálevu – Nálev připravíme z kvalitního octa, nejlépe bzeneckého. Do něj se totiž přidává voňavá bylinka estragon a také karamel, který mu dodává příjemné aroma, barvu i chuť.
Autor: Anna Navrátilová