Křupavé okurky babičky Anušky

POTŘEBUJETE:

Na nálev:

Do každé sklenice:

  • 3 kuličky pepře
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • kopr
  • mrkev
  • cibule
  • bobkový list
  • nové koření

PŘÍPRAVA:

  1. Ingredience na nálev v hrnci smícháme a přivedeme k varu.
  2. Okurky naskládáme do sklenic a proložíme nakrájenou mrkví a cibulí. Přidáme i pepř, hřebíček, hořčičné semínko, bobkový list a nové koření.
  3. Do sklenic s okurky přilejeme vychladlý nálev. Hladina by měla dosahovat asi centimetr od vokraje. Vrch sklenice osušíme, aby okurky při zavařování dobře chytly. Nasadíme víčka (nejlépe ty, s bílým pruhem uvnitř) a sklenice uzavřeme.
  4. Naskládáme do zavařovacího hrnce, který zaděláme víkem, vložíme teploměr a vaříme na 80 stupňů 10–12 minut.
  5. Zavařené sklenice vytáhneme z hrnce a počkáme až vychladnou.

TIP:

Aby byly okurky pěkně křupavé, a ne šedé a rozměklé, je potřeba při přípravě dodržet 2 zásadní věci.
1. Správný čas pro sklizeň okurek – Okurky sbíráme mladé a tvrdé, ne přezrálé a změklé.
2. Kvalitu nálevu – Nálev připravíme z kvalitního octa, nejlépe bzeneckého. Do něj se totiž přidává voňavá bylinka estragon a také karamel, který mu dodává příjemné aroma, barvu i chuť.

Autor: Anna Navrátilová