Sterilované okurky z Osvětiman pro začátečníky

Nálev pro 12-14 sklenic:

Do každé sklenice:

  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 hřebíček
  • ½ kávové lžičky hořčičného semínka
  • 1 malá cibule na čtvrtky
  • Mrkev na kolečka
  • Kopr

Více než 50 let starý recept pro cca 8 kg okurek s podrobným návodem i pro ty, kteří se zavařováním teprve začínají.

  1. Připravíme si nálev. Za studena smícháme vodu, ocet, sůl, sacharin, cukr. Promícháme, aby se vše dobře rozpustilo.
  2. Do čistých sklenic dáme do na dno každé z nich 4 pepře, 4 nová koření, 2 bobkové listy, 1 hřebíček a kousek kopru.
  3. Do sklenice vkládáme dobře umyté okurky. Prokládáme je kolečky mrkve, cibulí a zasypeme hořčičným semínkem.
  4. V menší nádobě necháme projít varem víčka, aby se gumičky napařili a dobře přilnuly na sklenice
  5. Okurky ve sklenicích zalijeme studeným nálevem asi 2 cm od okraje. Každý okraj sklenice dobře otřeme.
  6. Každé víčko vyjmeme z horké vody, osušíme a na sklenici hned dobře upevníme zavařovací hlavou (sponou).
  7. Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce s vodou, hrnec dobře uzavřeme a sterilujeme 10 min na 80°C.
  8. Sporák vypneme, ale sklenice necháme ještě 5 min v uzavřeném hrnci. Teprve pak je opatrně vytáhneme, aniž bychom se dotkli víčka.