Nálev pro 12-14 sklenic:
- 3 ¾ l vody
- 1 ¼ l Bzeneckého kvasného lihového octa
- 15 dg soli
- 35 dg krystalového cukru
- 45 tablet sacharinu
Do každé sklenice:
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 hřebíček
- ½ kávové lžičky hořčičného semínka
- 1 malá cibule na čtvrtky
- Mrkev na kolečka
- Kopr
Více než 50 let starý recept pro cca 8 kg okurek s podrobným návodem i pro ty, kteří se zavařováním teprve začínají.
- Připravíme si nálev. Za studena smícháme vodu, ocet, sůl, sacharin, cukr. Promícháme, aby se vše dobře rozpustilo.
- Do čistých sklenic dáme do na dno každé z nich 4 pepře, 4 nová koření, 2 bobkové listy, 1 hřebíček a kousek kopru.
- Do sklenice vkládáme dobře umyté okurky. Prokládáme je kolečky mrkve, cibulí a zasypeme hořčičným semínkem.
- V menší nádobě necháme projít varem víčka, aby se gumičky napařili a dobře přilnuly na sklenice
- Okurky ve sklenicích zalijeme studeným nálevem asi 2 cm od okraje. Každý okraj sklenice dobře otřeme.
- Každé víčko vyjmeme z horké vody, osušíme a na sklenici hned dobře upevníme zavařovací hlavou (sponou).
- Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce s vodou, hrnec dobře uzavřeme a sterilujeme 10 min na 80°C.
- Sporák vypneme, ale sklenice necháme ještě 5 min v uzavřeném hrnci. Teprve pak je opatrně vytáhneme, aniž bychom se dotkli víčka.