Balsamikové glazované cibulky

Ingredience:

  • 20 malých cibulek nebo šalotek (nejlepší jsou ploché odrůdy)
  • 2 PL třtinového cukru
  • 100 ml balsamikového octa
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • rostlinný olej
  • sůl a čerstvě drcený pepř

Příprava:
Nejprve musíte cibulky zbavit slupky. U těch malých je to celkem problém, ale pomůže vám je na chvilku ponořit do horké vody, jde to pak snadno, protože slupka změkne.
Cibulky vložte na pánev s rozehřátým olejem, při střední teplotě je pozvolna opékejte dozlatova. Buďte trpěliví, ať se vám nespálí. Osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a posypte třtinovým cukrem. Když se cukr rozpustí a obalí cibulky, opatrně vlijte ocet. Vzhledem k teplotě pánve bude chvilku prskat, tak dejte pozor. A teď budete cibulky dusit ve vzniklé tekutině. Občas je promíchejte, aby se dusily rovnoměrně. Zhruba po 5 minutách přilijte cca panáka vody a přiklopte, aby cibulky změkly. Opět odklopte a nechte tekutinu zredukovat. Ochutnejte, případně dosolte nebo doslaďte, podle vaší chuti. Pokud jsou cibulky měkké, máte hotovo. Horké můžete naskládat do sklenek, zalít vzniklou tekutinou, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru do zchladnutí. Jinak pokud je nechcete uchovat delší dobu, nechte je vychladnout a uchovejte uzavřené v lednici.