Kulajda s houbami a koprem bez lepku

Příprava 10 min / vaření 30 min
4 porce

  • 1 malá cibule
  • 1 vrchovatá lžíce ghí másla
  • 150g lesních hub – velká hrst / nebo menší hrst sušených hub
  • 3 středně malé brambory
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 1 l vody (ještě lepší je vývar)
  • 250 ml plnotučné smetany
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 3 lžíce nasekaného kopru
  • 4 lžíce bzeneckého kvasného lihového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 vejce
  • sůl
  • kousek másla
  1. Pokud budete používat sušené houby, namočte si je předem na hodinu do vody.
  2. Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky. Houby očistíme a pokrájíme je na 1,5 cm kostky, stejně tak brambory.
  3. V hrnci si na ghí másle osmažíme cibuli. Přidáme nakrájené houby, bobkové listy, pepř, nové koření a restujeme další 3 minuty. Přidáme brambory, půl lžičky soli a zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. To zabere přibližně 15 minut.
  4. Mezitím si v hrnku smícháme smetanu s rýžovou moukou. Důkladně promícháme, aby ve smetaně nezbyly hrudky.
  5. Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu s moukou a povaříme další 3 minuty. Přisypeme nasekaný kopr a rozklepneme do polévky 3 vejce. Počkáme 30 vteřin a pak polévku lehce promícháme, aby se vejce roztrhala na větší kousky.
  6. Na závěr dochutíme bzeneckým kvasným lihovým octem, cukrem a solí.
  7. Polévku ozdobíme plátkem másla a čerstvým koprem