Příprava 10 min / vaření 30 min
4 porce
- 1 malá cibule
- 1 vrchovatá lžíce ghí másla
- 150g lesních hub – velká hrst / nebo menší hrst sušených hub
- 3 středně malé brambory
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 1 l vody (ještě lepší je vývar)
- 250 ml plnotučné smetany
- 2 lžíce rýžové mouky
- 3 lžíce nasekaného kopru
- 4 lžíce bzeneckého kvasného lihového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3 vejce
- sůl
- kousek másla
- Pokud budete používat sušené houby, namočte si je předem na hodinu do vody.
- Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky. Houby očistíme a pokrájíme je na 1,5 cm kostky, stejně tak brambory.
- V hrnci si na ghí másle osmažíme cibuli. Přidáme nakrájené houby, bobkové listy, pepř, nové koření a restujeme další 3 minuty. Přidáme brambory, půl lžičky soli a zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. To zabere přibližně 15 minut.
- Mezitím si v hrnku smícháme smetanu s rýžovou moukou. Důkladně promícháme, aby ve smetaně nezbyly hrudky.
- Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu s moukou a povaříme další 3 minuty. Přisypeme nasekaný kopr a rozklepneme do polévky 3 vejce. Počkáme 30 vteřin a pak polévku lehce promícháme, aby se vejce roztrhala na větší kousky.
- Na závěr dochutíme bzeneckým kvasným lihovým octem, cukrem a solí.
- Polévku ozdobíme plátkem másla a čerstvým koprem