Počet porcí: 2
Doba přípravy: 60 minut
- 5 plátků lilku (cca 1 cm)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce přepuštěného másla (příp. másla)
- 3 střední cibule (pokrájené na půlkolečka)
- 2 lžíce Bzeneckého bílého vinného octa
- 150 g creme fraiche
- čerstvý tymián
- Plátky lilku si dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme zhruba 2 lžícemi olivového oleje, osolíme a opepříme. Dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut. Zhruba v polovině doby lilky otočíme a pokapeme zbytkem oleje. Upečené lilky necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme cibulku. Na pánev si dáme přepuštěné máslo, nakrájenou cibuli a restujeme na středním stupni. Když nám začne cibule sklovatět, přidáme vinný ocet a osolíme a opepříme. Restujeme tak dlouho, dokud nemá cibulka zlatou barvu. Hotovou cibuli necháme vychladnout. Poté do ní přidáme creme fraiche a čerstvý tymián. Nakonec plátky lilku nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do dipu. Dip můžeme ještě podle chuti osolit a opepřit.
- Dip podáváme s vepřovou panenkou, kterou si nakrájíme na plátky.