Ochucené octy máme oblíbené hlavně v létě, skvěle totiž doplňují zeleninové saláty. Malinový ocet se hodí takřka na jakýkoliv salát, ale také třeba do dezertů – např. dort či mini dortíky Pavlova.

Kromě malin můžete udělat ochucený ocet i z jiného ovoce, výborný je z granátového jablíčka, nebo třeba z borůvek. Příprava je velmi snadná, stačí vám k tomu ovoce a kvalitní ocet – ideální je buď Bzenecký jablečný, případně vinný. Pak už jen pár dní počkat a voilá, máte výborný ocet na dochucování. V suchu a temnu vám vydrží i několik měsíců.

Poměr ovoce a octa je takový univerzální 1:1, ale záleží i na tom, jak moc octový/ovocný výsledný ocet chcete i na tom, jak šťavnaté máte ovoce. A protože jsme právě v sezóně malin, mám tu pro vás dnes malinový ocet a na konci i jeden tip na letní salát, kam se právě malinový ocet báječně hodí.

Využití malinového a dalších ovocných octů:

  • saláty
  • dezerty
  • marinády
  • k dochucení masa

Náročnost: snadné
Čas: 10 min + odležení

Potřebujete:

Maliny očistěte, osušte a vložte do čisté zavírací skleničky. Trošku je pomačkejte, ať pustí šťávu. Maliny zalijte octem, skleničku důkladně zavřete a na tmavém místě nechtě louhovat min. dva týdny, ale můžete i déle. Čím déle necháte maliny v octu, tím silnější, výraznější chuti výsledného octa docílíte. Klidně nechte louhovat měsíc.

Po vylouhování ocet sceďte přes plátýnko do čisté skleničky, uzavřený skladujte opět na suchém a tmavém místě a nevystavujte teplu.

Zeleninový salát s malinami a sýrem brie

Náročnost: snadné
Čas: 15 min

Potřebujete:

  • libovolná zelenina – např. rajčata, papriky, okurky, ředkvičky, ..
  • pár lístků něčeho zeleného – mladého špenátu nebo polníčku, rukoly, ..
  • sýr brie
  • hrst malin
  • malinový ocet
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř (já dala kombinaci špenátu, rajčat, papriky a ředkvičky)

Zeleninu a sýr nakrájejte, přidejte maliny a dle chuti malinový ocet, přibližně cca 1 lžíci na větší talíř, ale záleží na vaší chuti. Nakonec salát osolte a opepřete a můžete podávat.