Ochucené octy máme oblíbené hlavně v létě, skvěle totiž doplňují zeleninové saláty. Malinový ocet se hodí takřka na jakýkoliv salát, ale také třeba do dezertů – např. dort či mini dortíky Pavlova.
Kromě malin můžete udělat ochucený ocet i z jiného ovoce, výborný je z granátového jablíčka, nebo třeba z borůvek. Příprava je velmi snadná, stačí vám k tomu ovoce a kvalitní ocet – ideální je buď Bzenecký jablečný, případně vinný. Pak už jen pár dní počkat a voilá, máte výborný ocet na dochucování. V suchu a temnu vám vydrží i několik měsíců.
Poměr ovoce a octa je takový univerzální 1:1, ale záleží i na tom, jak moc octový/ovocný výsledný ocet chcete i na tom, jak šťavnaté máte ovoce. A protože jsme právě v sezóně malin, mám tu pro vás dnes malinový ocet a na konci i jeden tip na letní salát, kam se právě malinový ocet báječně hodí.
Využití malinového a dalších ovocných octů:
- saláty
- dezerty
- marinády
- k dochucení masa
Náročnost: snadné
Čas: 10 min + odležení
Potřebujete:
- 200 g čerstvých malin
- 200 ml Bzeneckého jablečného octa
Maliny očistěte, osušte a vložte do čisté zavírací skleničky. Trošku je pomačkejte, ať pustí šťávu. Maliny zalijte octem, skleničku důkladně zavřete a na tmavém místě nechtě louhovat min. dva týdny, ale můžete i déle. Čím déle necháte maliny v octu, tím silnější, výraznější chuti výsledného octa docílíte. Klidně nechte louhovat měsíc.
Po vylouhování ocet sceďte přes plátýnko do čisté skleničky, uzavřený skladujte opět na suchém a tmavém místě a nevystavujte teplu.
Zeleninový salát s malinami a sýrem brie
Náročnost: snadné
Čas: 15 min
Potřebujete:
- libovolná zelenina – např. rajčata, papriky, okurky, ředkvičky, ..
- pár lístků něčeho zeleného – mladého špenátu nebo polníčku, rukoly, ..
- sýr brie
- hrst malin
- malinový ocet
- sůl
- čerstvě mletý pepř (já dala kombinaci špenátu, rajčat, papriky a ředkvičky)
Zeleninu a sýr nakrájejte, přidejte maliny a dle chuti malinový ocet, přibližně cca 1 lžíci na větší talíř, ale záleží na vaší chuti. Nakonec salát osolte a opepřete a můžete podávat.