Zavináč nesmí chybět v žádné správné hospodě, na tom se snad shodneme všichni.
Není ale mnoho lidí, co by si je připravovali doma, přitom je to tak snadné…nechejte se inspirovat😊
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 4 filety sivena
- 50 ml bzeneckého bílého vinného octa
- 100 ml vody
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky cukru
- estragon, šalvěj
- 6 rajčat tomino
- 1 malou červenou cibuli
- 1 plátek chleba na krutony
- 1 lžíci másla
- olivový olej
- sůl, pepř
Nejdříve si vykostíme filety, lehce posolíme a poprášíme cukrem. Necháme 2 hodiny marinovat a potom opláchneme. Stočíme dokulata jako zavináče a propíchneme párátkem.
Ocet, vodu, cukr a sůl přivedeme k varu a necháme zchladit na cca 70 stupňů. Přidáme bylinky i rybu a vložíme do nádoby tak, aby mezi sebou neměly jednotlivé kousky moc volného místa. Přelijeme nálevem a necháme ještě na páře v hrnci dalších 5 minut dojít. Jde o to, aby se ryba kompletně prohřála. Uzavřeme víčkem a necháme marinovat. Minimálně 2 dny, my jsme je ale jedli až po 2 týdnech a byly luxusní.
Rajčata nakrájíme na menší kousky. Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Osolíme. Naklademe na talíř společně s rybou, zakápneme olivovým olejem a ozdobíme estragonem. Nezapomeneme na krutony a můžeme podávat. Na ozdobu můžeme použít i kousky salátu anebo třeba chléb. Dobrou chuť!