“Rozbité” bylinkové brambory

Tato příloha je opravdu jednoduchá na přípravu. Brambory jsou oblíbené a jejich obrovskou výhodou je, že se dají připravit na milion způsobů. Jedním z nich jsou i tzv. smashed potatoes neboli rozbité brambory. Brambory si dopředu uvaříte, poté je jednoduše “rozbijete” a dáte péct. Více vám ale už neprozradíme, protože vše důležité najdete v receptu.

Ingredience

  • 800 g malých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (přepuštěného)
  • hrst nasekaných bylinek (např. šalvěj, tymián, estragon, rozmarýn, libeček)
  • 1 – 2 lžíce Bzeneckého balzamikového octa
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Brambory si důkladně omyjeme a ve slupce je uvaříme. Brambory necháme vychladnout.
  2. V misce si smícháme olivový olej, máslo, nasekané bylinky a balzamikový ocet.
  3. Vychladlé brambory dáme na plech s pečicím papírem a pomocí dna skleničky je “rozbijeme” (tzn., že je trochu rozmáčkneme). Poté brambory osolíme a opepříme dle vaší chuti a polijeme hotovou zálivkou.
  4. Brambory pečeme na 200 stupňů 20 – 30 minut do křupava.

TIP: Jako přílohu můžete podávat například creme fraiche nebo tvaroh smíchaný se solí a nasekanými čerstvými bylinkami, je to neskutečná dobrota.