Co vy a křen, máte ho rádi? Do české kuchyně prostě patří, tak jsme si řekli, že pro Vás vyzkoušíme „navařit“ videorecept. Jeho zrod nebyl úplně jednoduchý, protože jsme původně chtěli přidat i recept na knedlík…ten se ale moc nepovedl, tak třeba příště😊
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 600 g uzené vepřové plece
- 3 cibule
- 800 ml vývaru (my používáme většinou kuřecí)
- 300 ml mléka
- 150 ml smetany
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce bzeneckého kvasného lihového octa
- 150 g strouhaného křenu
- sůl, pepř
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci oleje
- divoké koření (bobkový list, pepř, nové koření)
- Cibuli nakrájíme nahrubo a zpěníme na trošce másla s olejem. Posolíme. Restujeme zhruba 2 minuty a přidáme cukr, potom přidáme ocet a necháme vyvařit. Přilijeme vývar, maso a necháme cca hodinu dusit. Můžeme přidat i divoké koření.
- Maso vyndáme a svaříme vývar asi na polovinu, přidáme mléko, smetanu a křen. Osolíme a rozmixujeme dohladka. Dochutíme dle potřeby, občas je třeba přidat více cukru, soli anebo i trošku octa.
- Maso nakrájíme a opečeme na trošce oleje a servírujeme s knedlíkem a trochou čerstvě strouhaného křenu. Dobrou chuť!