Úklid v koupelně pomocí octových čističů

Mít krásnou, čistou a voňavou koupelnu? Tak se připravte, protože Vás čekají:

  • pochromované povrchy
  • WC mísa
  • usazeniny mýdla na sprchovém koutu nebo závěsu
  • nerezové umyvadlo
  • nánosy vápence z vodovodních baterií
  • sprchových růžic
  • uvolnění odpadů

K tomu určitě potřebujete několik přípravků a spoustu chemie. Anebo použijte biologicky rozložitelný octový čistič. Ten stačí jeden a využijete ho v koupelně na všechno, je silný na špínu, a přitom šetrný k přírodě. A na rozdíl od saponátů se z povrchu velmi dobře oplachuje.
Tady máte pár užitečných rad a fíglů pro účinnější a rychlejší čištění octovým čističem:

 

Čistí a leští zrcadla
Nalijte plně koncentrovaný přípravek do rozprašovače. Nastříkejte na zrcadlo ze vzdálenosti 15-20 cm. Setřete hadříkem bez chlupů.

Odstraňuje usazeniny mýdla ze sprchových závěsů
Čas od času je třeba vyčistit i sprchový závěs. Zbytkové mýdlo se smíchá s nečistotami a při nedostatečném větrání se může objevit i plíseň. U pevného sprchového koutu ze skla nebo plastu je postup jasný. Ale jak vyčistit závěs? Jeho čištění je naštěstí jednoduché – použijte do pračky trochu octového čističe RinGO a tekutý prací prostředek a vyperte s programem na jemné prádlo. Pak už stačí závěs jen pověsit.
Pokud nechcete používat pračku, můžete závěs vyčistit i ručně. Dejte ho do kbelíku s teplou vodou, přidejte trochu octového čističe a nechejte odstát přes noc. Druhý den ráno závěs opláchněte, a ještě mokrý pověste. Budete ho mít nejen čistý, ale provoníte si celou koupelnu. Na výběr máte RinGO KVĚTINY nebo CITRON.

Čistí a leští nerezová umyvadla, chromované baterie, koupelnový nábytek a keramické dlaždice
Nalijte octový čistič do rozprašovače. Nastříkejte na znečištěný povrch ze vzdálenosti 15-20 cm. Setřete hadříkem bez chlupů nebo houbou. Nepoužívejte na přírodní mramor, břidlici nebo porézní povrchy z vápence.

Odstraňuje nánosy vápence z vodovodních baterií
Namočte hadřík nebo papírový ručník v koncentrovaném octovém přípravku a omotejte baterii na 10 minut. Po odstranění usazeniny setřete nebo opláchněte.

Čistí sprchové růžice
Ponořte pochromovanou růžici do nádobky s roztokem ¼ litru přípravku a 1 litru vody a ponechte 15 min ve vroucí vodě. Pro plastové sprchy smíchejte stejné množství přípravku a horké vody a ponořte růžici na dobu jedné hodiny do roztoku. Růžici důkladně před použitím propláchněte. Pravidelné čištění každých 6 měsíců zabrání narůstání vápenatých usazenin.

Uvolňuje odpady a odstraňuje pachy z nich
Nasypejte hrstku jedlé sody do odpadu a zalijte ¼ l přípravku. Když přestane bublat, propláchněte horkou vodou. Pokud je potřeba, opakujte znovu, dokud odpad volně neodtéká.

Potřebujete vyčistit hřebeny a kartáče?
Vložte je do vodní lázně s přírodním octovým čističem. Nechejte je tam pár hodin ležet a pak je opláchněte pod tekoucí vodou. Budou opět hezky čisté.

Čistí WC mísy
Nalijte na stěny mísy a do mísy cca 100 ml octového čističe a nechejte působit minimálně 15 minut, poté očistěte kartáčem a spláchněte. Pokud chcete odstranit usazeniny vodního kamene ze dna mísy, pokuste se nejprve vytlačit WC kartáčem většinu vody z mísy od odpadu. Poté nalijte do mísy cca ¼ litru čističe a nechejte působit nejlépe přes noc. Poté očistěte kartáčem a spláchněte.
Dokonce i Světový fond na ochranu přírody (WWF) doporučuje používat octový čistič jako alternativní čistící prostředek, méně škodlivý pro životní prostředí. Na svých australských webových stránkách ukazuje jeden z příkladů použití namísto chemického WC čističe. Nahradí ho kombinací jedlé sody a octového čističe, po smíchání ho nastříkejte stejným způsobem jako klasický WC čistič pod vnitřní část záchodové mísy.