INGREDIENCE:
- 2 ks bobkový list
- 1 ks celá skořice
- 1 snítka tymián
- 1 lžička sůl
- 100 ml extra panenský olivový olej
- 5 ks hřebíček
- 100 ml Bzenecký vinný ocet z červeného vína
- 800 g loupaná rajčata
- 1 ks cibule
- 100 g cukr
- 1 ks mrkev
- 1 ks čerstvý zázvor
- 1 lžička maizena
- 1 ks celer
- 2 stroužky česnek
- 1 lžička hořčice prášek
POSTUP:
Na jemno nasekáme mrkev, řapíkatý celer, česnek a cibuli. Vše musí být důkladně omyté a osušené. Zeleninu lehce orestujeme na olivovém oleji. Poté přidáme rajčata, hřebíček, bobkový list, tymián, skořici a asi 2 cm nastrouhaného zázvoru. Dusíme na velmi mírném ohni asi 20 minut. Pak přidáme vinný ocet, maizenu, kterou jsme rozpustili v malém množství vody, hořčici v prášku, sůl a cukr. Vše dusíme asi 90 minut na mírném ohni. Podle potřeby přidáváme malé množství vody. Čím déle vaříme, tím lepší chuť bude. I ocet nebude příliš cítit a budeme vychutnávat čistě jen kečup. Po uvaření kečupové omáčky vše přecedíme a můžeme i rozmixovat. Uvařenou kečupovou salsu můžeme skladovat v lednici. Pokud nám zachutnala, uvaříme si větší množství a můžeme zavařovat, jak jsme zvyklí. Tento obsah máme na jednu porci. Kečupová salsa je výborná k hranolkům, grilovanému masu nebo jak jsme zvyklí.
Zdroj: www.bzeneckyocet.cz